Skip to main content

Autumn 2023

André Lundin / Vemodets paviljong

På gående fot färdas man hastigt mellan kontinenterna. Venedigbiennalen är en plats där osmos råder, en plats där länder kan se världen men också synas för världen. Genom samtida konst och arkitektur har Venedigbiennalen sedan 1895 samlat världens främsta konstnärer och arkitekter i det mest prestigefyllda sammanhanget.

Sverige har hållits på armslängds avstånd och får ställa ut var sjätte år på konstbiennalen och vart sjätte år på arkitekturbiennalen i den nordiska paviljongen.

Examensarbetet är ett förslag på en svensk nationell paviljong till Venedigbiennalens trädgårdar, Giardini. Den nationella paviljongen ska ta både den unika lokala kontexten i åtanke men framförallt Sveriges kultur eftersom paviljongen är en plats för världen att uppleva Sverige. Det svenska vemodet bedöms vara det som är särpräglande för den svenska kreativiteten. Analysen utgår från svenska konstnärer och sociala strukturer som är särskiljande för Sverige.

En ny metod för att översätta konst till arkitektur tas sedan fram. Begreppet "dramaturgisk sekvensering" myntas och blir ett sätt att tolka musik, lyrik, film och teater för att sedan omvandla det i arkitektur och rumsliga upplevelser. Begreppet kopplar till den dramaturgiska modellen som används inom all form av dramatik. Den dramaturgiska modellen kopplas samman det med bland annat Gaston Bachelards teori kring "den poetiska bilden". Tranströmers dikt ”Haydn” tolkas genom dramaturgisk sekvensering för att skapa ett förslag till den svenska paviljongen.

Mer om André Lundins examensarbete 
Dölj information om André Lundins examensarbete 

Elin Persson / Destinationsprojekt i Blekinge skärgård

Mitt i naturen i Blekinges skärgård, på kanten mellan skog och hav är mitt destinationsprojekt lokaliserat. Intentionen med mitt examensarbete är att visa upp Blekinges kvaliteter, att skapa en plats för återhämtning, kreativt skapande och möten mellan människor.

Platsen jag valt för mitt projekt ligger i Ronneby, där jag kommer från, och har givit mig mycket energi och andrum genom åren. Naturens variation och havets närvaro gör platsen perfekt för projektets ändamål. Jag vill med platsens förutsättningar i fokus skapa arkitektur där rummen främjar upplevelsen av naturen, stillheten men även bidrar till lusten att skapa.

I mitt projekt är hållbar turism en stor motivering och ett viktigt mål att uppnå. Turismen i Blekinge är inte stor idag trots de många möjligheter som finns och den unika naturnärvaro som erbjuds. Att öka turismen hade gynnat städer och landsbygd, som med åren tynar bort. I mitt projekt undersöker och diskuterar jag hur man kan göra det på ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt som är skonsamt för naturen och som på lång sikt gynnar både människor och miljö, och jag gör det utifrån förutsättningarna på en specifik plats vid namn Gö. Samspelet mellan natur och arkitektur är givet en viktig del av projektet.

Destinationsprojektet syftar till att locka människor till platsen och dess program är därför viktig för att skapa det intresse som krävs, utöver att naturen och platsen i sig är en dragningskraft i sig. I projektet är konst och kreativt skapande ett verktyg för att locka konstnärer att stanna och arbeta på platsen samt skapa utställningar som i sig lockar betraktare. Programmet består alltså av övernattning, ateljéer, verkstad, flexibla rum för utställning, restaurang samt en bastu.  Kombinationen av funktioner ska skapa intressanta möten samt göra platsen attraktiv för en bred massa.

Mer om Elin Perssons examensarbete 
Dölj information om Elin Perssons examensarbete 

Emma Rundbäck Martinsson / Koloniområdet – Den lilla staden

Jag har alltid älskat att promenera omkring i koloniområden. Jag letar sällan efter dom, ofta dyker dom bara upp när jag är ute och går i form av ett högt staket. Går man en bit längs staketet brukar det dyka upp en grind. 

Den är inte alltid öppen, men tar jag mig in genom grinden kan jag gå upp och ner längs de smala gångarna i timmar och spana på varenda rabatt och fruktträd.

Det finns ett antal element som återkommer i nästan alla koloniträdgårdar: Stugan, trädgårdslandet, blomsterrabatten, fruktträden samt någon form av utomhusmöblemang. Kolonistugan är i de flesta fall belägen i bakkanten av tomten. Från stugan leder sedan en liten gång som kantas av blomsterrabatter och trädgårdsland hela vägen fram till en häck eller ett staket som skärmar av trädgården från gången utanför, där jag står.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur det hade varit om jag själv hade haft en egen koloniträdgård här. Jag tänker att jag hade vetat precis vilken ros som luktar godast på kvällen, vilka träd som silar ljuset från de första och de sista solstrålarna varje dag och vem av grannarna som tar den första förmiddagsfikan på dagen.

Men egentligen vill jag nog inte ha en egen trädgård, inte just nu i alla fall. Men en liten bänk att slå mig ner på, det jag hade kunnat tänka mig.

I mitt examensarbete testar jag koloniområdet som typologi i staden och hur den skulle kunna utvecklas. Med utgångspunkter i den egyptiska trädgården samt hamnens strukturella uppbyggnad har jag arbetat med att gestalta ett nytt urbant koloniområde. Förutom att trädgårdarna får lov att kolonisera outnyttjad mark i staden, ger projektet också plats för andra personer som uppehåller sig på platsen.

Mer om Emma Rundbäck Martinssons examensarbete 
Dölj information om Emma Rundbäck Martinssons examensarbete 

Fredrik von Geijer / Neró – A bath house in Hamnparken

Communal bathing has been present in history since the dawn of civilization. Bath houses has served as cultural cornerstones, as social institutions, as spiritual sanctuaries and as havens from societal norms and hierarchies.

In nudity we’re all equal. However, the public bath house’s importance as a meeting place has seen a decline as indoor plumbing became accessible to the greater public in the beginning of the 20th century. This decline has continued to this day. Social media and its effect on mental health and body insecurities which make younger generations more ambivalent to nudeness in public space, posing a challenge to establishments preserving the social aspect and traditions of the communal bathing.

This project aims at reinvigorate Hamnparken in Malmö, by creating a new park and a bath house rooted in historical and cultural bathing traditions. The project is an experiment on how the merging of landscape and architecture can make the park more interesting while also creating a safe space for nudity that is exposed to the city. By exploring different bathing sequences and rituals and using them as a foundation for the design, the project tries to achieve a social sanctuary in which visitors are comfortable appropriating space in their nudeness.

Mer om Fredrik von Geijers examensarbete 
Dölj information om Fredrik von Geijers examensarbete 

Karin Hedberg / Mellan samhälle och natur

Examensarbetet Mellan samhälle och natur undersöker arkitekturens möjlighet att tillgängliggöra natur- och rekreationsområden. Studien tar avstamp i den svenska friluftslivstraditionen, dess historia och utveckling samt i rurala platsers möjligheter och utmaningar.

Hur kan fler människor välkomnas i naturen och kan ett gestaltat tillägg i denna miljö tillgodose olika behov och brukargrupper? Hur kan en mindre tätort stärkas på lokal nivå genom att bjuda in fler människor till dess närliggande natur? 

Det görs redan mycket i vårt land för att understödja möjligheten att ta del av naturmiljöer. Jag upplever dock ett glapp mellan det jag vill benämna som vardagsrekreation, exempelvis promenaden i det närliggande naturområdet, och det mer extrema och utmanande friluftslivet, exempelvis en fjällvandring. Det senare ställer allt som oftast krav på kunskap, utrustning, ekonomi och kräver i många fall även att brukaren måste resa långt. Genom att minska detta mentala och fysiska glapp tror jag att chanserna att fler tar steget till att utforska och ta del av rekreationsområden kan öka.    

Förutsättningarna för planering och utveckling av rurala områden står i stor kontrast till de exempel jag oftast fått ta del av under arkitektutbildningen. Stark befolkningsökning, fokus på tillväxt och ett högt exploateringstryck gör den växande staden till norm för hur vi angriper projekt, i skolan såväl som inom branschen. Det blir då viktigt att påminna sig om att dessa omständigheter och förhållningssätt inte är applicerbara överallt. Idag framhävs förtätning, gröna stadsrum och urban biodiversitet samtidigt som intresset för landsbygden ses öka både i arkitekturdiskussioner och bland gemene person. 

Projektet undersöker hur en katalysator för friluftsliv i den skånska orten Tjörnarp kan skapa synergieffekter i mötet mellan naturen och det rurala samhället.

Mer om Karin Hedbergs examensarbete 
Dölj information om Karin Hedbergs examensarbete 

Leo Garp Pahlman / Murar och Mysterier - En ny utställningshall för Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum grundat år 1892. Där har byggnader samlats som anses vara representativa för en viss plats, tid, byggnadstradition och/eller byggnadstyp.

Idag visas både permanenta och tillfälliga utställningar som berättar om skånsk kultur likväl som världskultur. Utställningarna är spridda över ett flertal byggnader, enligt bestämda teman. Trots det uppger Kulturen att det råder platsbrist.

Detta examensarbete undersöker hur Kulturen i Lund skulle kunna utöka sina utställningsytor, beaktat kulturhistoriska världen och lokal byggnadstradition. En ny utställningshall presenteras. Gestaltningen grundas i en undersökning av sambandet mellan stadsstruktur och byggnad, muren som arkitektur, samt den mystiska tiden.

Mer om Leo Garp Pahlmans examensarbete 
Dölj information om Leo Garp Pahlmans examensarbete 

Lukas Bergengren Hammarskiöld / Vattenbruket

Avståndet mellan produktion och konsumtion av livsmedel är idag långt och komplext. Industrier verkar i periferin och blir otillgängliga för stadens invånare. Med växande befolkning och ökat livsmedelsbehov krävs alternativa och transparenta former av matsystem som grundar sig i naturens egna processer. Tång är en outnyttjad resurs från havet med potential att svara på framtida behov.

Med utgångspunkt i tångens odlings- och förädlingsprocess undersöker arbetet genom en rationell produktionsanläggning hur ett närmre förhållande till produktion kan etableras. Vilka arkitektoniska kvalitéer och andra värden kan det generera? Då tångindustrin är relativt ny och outforskad i Sverige blir aspekter av tid och ovisshet viktig. En säsongsbunden livscykel tillåter dynamiska skiftningar av funktioner i anläggningens rum och kopplar oss inte endast närmre råvaran utan också platser för produktion.       

Projektet tar plats i Nyhamnen i Malmö. Området är idag fast mellan sin industrihistoria och spekulativa stadsutvecklingsplaner. Ett bortglömt och avspärrat hamnområde endast ett stenkast från centralstationen blir därför en intressant plats att testa gränserna mellan industri, stad, natur och människor.       

Mer om Lukas Bergengren Hammarskiölds examensarbete 
Dölj information om Lukas Bergengren Hammarskiölds examensarbete 

Samuel Grandin Karlsson / Living with the sun

The aim of this thesis is to explore the relationship between natural light and the built environment, by designing a mountain cabin without the use of any artificial lighting. How is it possible to make a house livable and functional without the use of any light sources besides the sun?

The thesis digs into the fundamentals of natural light. Why to use it and how to use it in architecture, with the help of lighting typologies and daylight simulations. To make the cabin livable even in the darkest hours of the day and year, multi-sensory design and design for low-vision are also investigated and implemented into the proposal.

To further explore how light and shade can be simulated and represented, the thesis applies a perception based evaluation method in the form of real-time rendering using Unreal Engine 5. This also brings an interactivity to the proposal where it is possible to move around freely and experience the building through different hours of the day and season.

Mer om Samuel Grandin Karlssons examensarbete 
Dölj information om Samuel Grandin Karlssons examensarbete 

Leon Ladisic / Retirement home in Krapina-Zagorje, Croatia

Population decline in rural areas is observed in almost every European country. In Croatia, there are no meaningful strategies to mitigate the consequences of depopulation. As a result, many rural communities have already disappeared, while more are becoming unsustainable. 

Krapina-Zagorje is a region severely impacted by the shrinking and aging of its population. This thesis approaches depopulation from an architectural viewpoint. The retirement home typology is leveraged to address senior care needs while improving the long-term sustainability of rural communities.

To design a realistic and economical retirement home, the legal framework in Croatia was investigated. Along with this, several reference projects have been examined, demonstrating the development of retirement homes in the last 70 years. To integrate the design proposal into the local context and leverage the qualities of existing rural patterns, a detailed survey of the region was carried out in search of good building sites.

During early planning, the chosen site and its surroundings were taken as a starting point. A building for 60 residents was deemed appropriate given the site's layout. The retirement home's common areas were expanded to accommodate residents of the surrounding village, improving integration into the existing community.

The retirement home as a typology was found to have great potential to act towards revitalisation of rural areas, which was demonstrated in the design proposal. However, for this potential to materialize in other projects, a committed and meaningful architectural interaction with the building's wider context is always necessary.

Supervisor: Elin Daun

Examiner: Jesper Magnusson

More about Leon Ladisic's degree project 
Hide information about Leon Ladisic's degree project 

Daniel Olsson / Monument för Skiften

Likt många andra delar av samhället står arkitekter inför stora utmaningar. Byggnadsindustrin står för en betydande del av våra koldioxidutsläpp och en förändring där vi ska bygga i mer cirkulära kretslopp blir en viktig beståndsdel i den gröna omställningen.

 Samtidigt finns ett växande missnöje med arkitekturens utseende och plats i staden som blivit allt större bland allmänheten. Dessa utmaningar följs också av behovet att projektera och bygga snabbare än någonsin förr som komplicerar situationen ytterligare.

Dessa problem är det som grundade frågeställningen till detta examensarbete. Vilka estetiska värden finns i den cirkulära ekonomin?

Monument för skiften är ett utforskande examensarbete där frågeställningen undersöks genom olika teorier. Inom ramen för estetiska värden diskuteras begrepp om skönhet, tektonik, formspråk och formgivning för att följas av en diskussion om cirkulär ekonomi och design med extra fokus på Doughnut Economics. Frågeställningen besvaras delvis av en ny fråga utifrån de undersökta källorna där estetiskt värde diskuteras i förhållande till det sekulära samhället och den globala kapitalismen och hur detta förändras i perspektivet av en cirkulär ekonomi. Hur estetik som grundar sig i omätbara värderingar påverkas av ett samhälle där rationalitet, mätbarhet och ekonomisk tillväxt är det högst värderade.

Teorin följs av tre utforskande gestaltningar som kanaliserar innehållet från undersökningarna och frågorna som uppkommit utifrån dem. Monument har genom historien representerat händelser och ideologier från dess samtid på olika sätt, Inte bara för att blicka bakåt utan också framåt och inåt och visa vad som är viktigt för en kultur vid det tillfället. Monument används i examensarbetet som ett verktyg till att pröva uttryck som utnyttjar material och tekniker kopplade till cirkulära designmetoder vars gestaltningar undersöker representationer för en sekulär tro där materialets liv och död står i centrum av samhället.

Mer om Daniel Olssons examensarbete 
Dölj information om Daniel Olssons examensarbete 

Elsa Schröder / Bygga Bo Aspö

Utanför Dalarö i Stockholms skärgård ligger ön Aspö. Det är en två kilometer lång remsa av granit, täckt av ljung och tall. I norr höjer den sig 30 meter över havet och sluttar sedan ner i vattnet i söder.

Längst i norr, lutande mot berget, ligger min familjs sommarställe där jag spenderat alla min barndoms somrar. På tomten finns idag fem små stugor, de flesta byggda av min mormors man Anders eller hans pappa Gösta.

Sedan många år tillbaka pågår det en diskussion i Stockholms skärgård: om skillnaden mellan äldre och samtida arkitektur. Jag har funderat på om frågan om huruvida samtida arkitektur passar in egentligen handlar om något annat än stil. Den franska filosofen Maurice Merleau-Ponty talade om kroppen som en förutsättning för vår förståelse av världen och att vi som subjekt snarare är en oskiljaktig del av den snarare än enskilda objekt som rör oss vid sidan av varandra. Fanns det en starkare koppling mellan det byggda och de boende då, eftersom man ofta själv byggde sina hus och därmed hade en annan kroppslig förståelse för det byggda? Man använde material från platsen och byggandet tog längre tid, under vilken platsens okvantifierbara värden hann ge sig till känna.

Med ett autoetnografiskt perspektiv har jag försökt förstå hur fenomenologiska angreppssätt kan användas i gestaltningsprocessen – kan det leda till en samtida arkitektur i större samklang med sin omgivning?

Mer om Elsa Schröders examensarbete 
Dölj information om Elsa Schröders examensarbete 

Evelina Björndal / Mormor lagar filten, och filten värmer mormor: ett tvärvetenskapligt arbete som genom hemslöjd undersöker hur vi kan visa mer omsorg för och med arkitektur

Varför är det viktigt att skapa arkitektur med utgångspunkt i kärlek? Vad innebär det att värdera arkitektur utifrån ett icke-mänskligt perspektiv? Och hur kan hemslöjd lära oss att förhålla oss till vår värld med mer omsorg?

Det här examensarbetet undersöker hur vi kan visa mer omsorg för och med arkitektur och argumenterar för att care, eller omsorg, behöver integreras som en självklar del i praktiken. Genom feministisk posthumanistisk teori och care som teoretiskt begrepp dekonstruerar jag de könade maktrelationerna av omsorgsarbete och väver istället samman arkitektur, care och hemslöjd för att omvärdera vad arkitektur är och kanske bör vara.

Idag lever vi i en värld präglad av neoliberala och kapitalistiska värden där byggbranschen orsakar stor skada på planeten. I ljuset av dessa utmaningar vill jag omformulera uppfattningen av arkitektur som en produkt och istället förstå den som en form av omsorgsarbete som tar ansvar för alla delar av arkitekturens livscykel.

Arbetet tar avstamp i min mormors berättelser om hemslöjd som reproduktivt arbete på landsbygden där de levde med begränsade resurser och tog hand om det de hade. Genom att sammanväva mormors erfarenheter av att laga en virkad filt, sticka ett täcke, eller fläta en korg, med teorier kring care och omsorgsarbete utvecklas diskussioner som ifrågasätter hur vi idag förhåller oss till den redan byggda miljön och till planeten i stort.

Mer om Evelina Björndals examensarbete 
Dölj information om Evelina Björndals examensarbete 

På Bjärehalvön, utanför Båstad, ligger Bjäre Härads Hembygdsförening. Det är en hembygdspark med gamla hus ifrån trakten. Husen är alla ditflyttade och från olika epoker. Det äldsta, Palmagården har anor från 1700-talet. I denna kontext är tanken att det ska byggas ett Matkulturhus.

Idén om Matkulturhuset kom till efter att det påbörjats ett Leader-projekt för att belysa gamla kulturgrödors existens och betydelse. Husets huvudsakliga syfte är att tillhandahålla en plats för utbildning och förädling av dessa grödor. Det skall skapa intresse och vara en betydande dragningskraft till hembygdsföreningen för en ny, bredare, besökarkrets. Och det skall även gynna, samt förstärka, det lokala näringslivet kring livsmedel. Aktörer inom matproduktion och jordbruk ska få en ny mötesplats och ett ställa för att visa upp och dela sina kunskaper.

Hur kommer då ett sådant hus se ut? Vad ska det innehålla?

Arbetet med gestaltningen av huset har skett med Hembygdsföreningen i rollen som beställare. Dess program och innehåll har arbetats fram i samråd med dem och det slutliga skissförslaget kommer att användas av dem för att förmedla idén om ett Matkulturhus på Bjäre.

Mer om Hampus Jonason Bjärenstams examensarbete 
Dölj information om Hampus Jonason Bjärenstams examensarbete 

Katarina Ahnborg / Kulturhuset Hangaren

Kulturhuset Hangaren är ett transformationsprojekt i ett scenario där Bromma Flygplats har lagt ned sin flygverksamhet och flygfältet blir ett nytt bostadsområde. Den gamla hangaren från 1936, ritad av Paul Hedqvist, är idag omgjord och gradvis påbyggd för att passa nya funktioner. I mitt projekt har jag valt att blicka tillbaka till hur byggnaden såg ut när den var ny, och att utgå från det när jag arbetat med transformationen.

Detta för att en kulturhistoriskt viktig byggnad ska få finnas kvar, och genom en ny funktion kan platsen förbli betydelsefull för Stockholm. Hangarens stora dimensioner och karaktäristiska kvaliteter, som jättelika skjutdörrar, stålkonstruktion och högt sittande fönster, passar bra för ett kulturhus olika verksamheter.

Projektet har bestått av research, kartläggning, konceptutveckling samt gestaltning. Några viktiga frågor för konceptet har varit - Hur kommer man in i Hangaren? - Vad händer runtomkring Hangaren? - Hur fyller man Hangaren med rum? - Vem är Hangaren till för? Resultatet blev ett kulturhus i fyra våningar, med både stora öppna utrymmen där besökaren kan se alla de karaktäristiska attribut Hangaren har kvar, samt mindre rum med mer bestämda funktioner. Det finns bland annat ateljéer, verkstad, läsplatser, bibliotek, café, restaurang, hörsal samt flera utställningsrum. De stora skjutdörrarna från originalbyggnaden har återintroducerats och skapar en flytande gräns mellan Hangarens inre och de öppna ytorna utanför. Platsen kan bli en unik plats i Stockholm med stora programmeringsbara ytor, 30-tals arkitektur och nya mötesplatser för konst- och kulturintresserade.

Mer om Katarina Ahnborgs examensarbete 
Dölj information om Katarina Ahnborgs examensarbete 

Leonard Anton / Elisyum architecture as a recovery and therapy tool

Throughout history, architecture has played a fundamental role in shaping the built environment and influencing the way we live, work, and interact with the world around us. The role of architecture has evolved over time to reflect changing social, cultural, and technological values, and it has become increasingly central in modern society, particularly in healthcare architecture.

In ancient times, architects focused on designing structures that served practical functions such as providing shelter and protection. The architecture of the Greek and Roman empires emphasized symmetry, proportion, and aesthetics, demonstrating the importance of beauty and harmony in the built environment. During the Renaissance, architects began to see themselves as artists and intellectuals, using their skills to create structures that were not only functional but also beautiful.

In the modern era, architects have continued to push the boundaries of design, incorporating new materials, technology, and sustainable practices into their work. Today, innovative designs emphasize harmony with nature, organic materials, and functional spaces. With the advent of new technologies such as 3D printing and virtual reality, as architects are we now able to create even more complex and intricate designs that were previously impossible to achieve.

One area where the role of architecture has become increasingly central is healthcare. In recent decades, there has been a growing recognition of the impact of the built environment on the healing process and patient outcomes. As a result, healthcare architecture has become more focused on creating spaces that promote wellness, comfort, and a sense of calm for patients, families, and healthcare professionals. Elysium is a proposal that prioritizes the experience of spaces in the treatment of childhood cancer. Leaving behind any compromise with rational aspects, the design is totally focused on experience, on light, color and the successions of sensations.

Mer om Leonard Antons examensarbete 
Dölj information om Leonard Antons examensarbete 

Mia Lena Schipperges Tjus / Mellan stad och land

I en tätort söder om Stockholm ligger Karlskronaviken, beläget i ett naturskönt, sjönära område där sommarvillor, fritidshus, egnahem och mindre jordbruk samsats om marken sedan sekelskiftet. Med närheten till tätorten Rönninges centrum, dess service samt kollektivtrafik till Stockholm och Södertälje är det inte konstigt att området sedan en tid tillbaka exploateras.

Dagens bostadspriser i innerstäderna och den höga efterfrågan på tomter med närhet till stan leder till förändringar runt Sveriges storstäder i just områden som detta.

Platser som Karlskronaviken besitter den unika kvaliteten att befinna sig mellan stad och land - en plats där du kan leva i och med naturen, men samtidigt ta del av det urbana livet. När allt fler bosätter sig permanent i dessa områden ställer det krav på kommunerna att bygga ut avlopp, bredda vägarna och utveckla övrig service. Bristen på reglering och ekonomiska intressen från både kommunen och privata aktörer leder i många fall till att platsens kvaliteter byggs bort och att områdets karaktär förändras. Befintliga tomter styckas av för nybyggnation, fritidshus byggs om till permanentbostäder eller rivs för att även här ge plats åt ett större nybygge. Stora delar av skogen tas bort, fuktig mark torrläggs, och strandskydd kringgås. En annan aspekt är att tillgänglighet och rekreationsmöjligheter byggs bort.

Projektet Mellan stad och land är en reaktion och kritik mot den nybyggnation som sker i Karlskronaviken idag. Målet är att genom analys av området, dess förutsättningar, historiska bakgrund, naturvärden och byggtradition undersöka vad det är som skapar kvalitet och karaktär i området och ta fram riktlinjer för en försiktigare, mer hänsynsfull nybyggnation.

Mer om Mia Lena Schipperges Tjus examensarbete 
Dölj information om Mia Lena Schipperges Tjus examensarbete 

Tobias Allard / Händelseförlopp och sidospår – ett utforskande av skissprocessen

Tidigt under åren i arkitektskolan lär vi oss att forma och utforska våra egna kreativa processer. Dessa blir djupt personliga, och i detta projekt vill jag försöka formulera och utforska mitt sätt att arbeta. 

Det största problemet jag har med min process är att jag har en tendens att bli för självkritisk i tidigt skede vilket leder till låsningar i arbetet. För att komma runt detta vill jag öva på att växla mellan det intuitiva skapandet och det analytiska. Jag försöker producera en mängd material mer intuitivt för att sedan ta ett steg tillbaka och analysera, kritisera och göra urval. Genom att arbeta med omtolkningar mellan olika medium hoppas jag kunna öppna nya infallsvinklar i arbetet och hindra dessa stoppklossar i processen. Till min hjälp använder jag mig av Jockum Nordströms utställning "Inget papper, inga mynt” som ett startskott och inspirationskälla i detta utforskande. Genom att synliggöra min process hoppas jag kunna uppmuntra till egen reflektion hos andra studenter.

Mer om Tobias Allards examensarbete 
Dölj information om Tobias Allards examensarbete 

Tobias Högman / Mellanrum

Arbetet är en lek med tanken, att få låna en plats som idag står i limbo mellan att vara ett slutet industriområde och den tänkta framtida exploateringen.

I arbetet beskrivs hur Oceanhamnen i Helsingborg inom ramarna för visionen H+, har gått från att ha varit ett slutet industriområde, till att bli en aktiverad plats i staden. Lokala, regionala och riksintressen står mot varandra och skapar ett moment 22 varför transformationsprocessen stagnerat.

Det presenteras ett förslag på hur platsen kunde förvaltas under tiden mellan aktiveringsfasen och den slutgiltiga exploateringen. Förslaget är utformat så att det kan appliceras på framtida faser i förverkligandet av Helsingborgs vision H+, vilken innefattar transformationen av enorma industriområden till bostadsområden.

I gestaltningsförslaget utforskas hur man kan arbeta i ett särskilt material, hur det påverkar arkitekturen och hur ett hus med en begränsad livslängd kan gestaltas på ett ansvarsfullt sätt.

Mer om Tobias Högmans examensarbete 
Dölj information om Tobias Högmans examensarbete 

Edna Omeragic / Grön-By

Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem och påverkar människors hälsa negativt, såväl fysiskt som psykiskt. Som människor är vi skapta för att vara i gemenskap med andra, att känna sig inkluderad och delaktig är därmed grundläggande för vårt välbefinnande och vår hälsa.

Grön-By presenterar en vision där ett nytt bostadsområde på landsbygden skapar förutsättningar för social gemenskap. I detta examensarbete undersöker jag hur man med hjälp av bebyggelsens utformning och sociala insatser kan främja social interaktion i den fysiska miljön.

Arbetet studeras i sex skalor som undersöker det spontana mötet, rörelseflödet och gränsen mellan det privata och offentliga rummet. Varje skala omfattas av ett eller flera principer som avser att främja den sociala gemenskapen, principer som uppmuntrar människor att socialiseras och aktivt forma sitt sociala nätverk i området.

Mer om Edna Omeragics examensarbete 
Dölj information om Edna Omeragics examensarbete 

Emelia Lindblom / Vatten som arkitektoniskt element

I takt med klimatförändringarna förväntas mer extrema nederbörd komma oftare och med en högre intensitet. De system som ska ta hand om allt regnvatten är inte dimensionerade för sådana skyfall, vilket kommer leda till att de svämmar över. Dessa förändrade förutsättningar gör att planeringen och byggandet för urbana miljöer blir viktigare än någonsin.

Vattenhanteringsstrategier i landskapet och runt om byggnader finns det många exempel på. Men få har undersökt möjligheterna till vattenförvaring inuti en byggnad. Hur man lokalt kan utnyttja det regnvattnet som faller på tomten till rekreation och meningsfulla funktioner i byggnaden. I Sverige är regn ofta ett negativt laddat begrepp och något man gärna vill undvika. Men genom att visa på ett gestaltningsförslag som uppmuntrar att fokusera på vattnet som en resurs istället för ett problem, kanske detta skapar nya sätt att se på översvämningsfrågan.

Projektet äger rum i Malmö, en stad som de senaste åren utsatts för flertalet extrema skyfall, i synnerhet skyfallet 2014 som orsakade stora marköversvämningar och slog ut flertalet viktiga samhällsfunktioner. Malmö förutses också ligga i riskzonen för framtida översvämningar, inte minst skyfallsrelaterade.

Detta examensarbete undersöker hur en sådan byggnad skulle kunna gestaltas för att omhänderta och förvalta det vatten som faller över tomten. Hur påverkas de rumsliga miljöerna där vatten är ett viktigt element och hur kan dessa ge experimentella egenskaper till byggnaden?

Mer om Emelia Lindbloms examensarbete 
Dölj information om Emelia Lindbloms examensarbete 

Fatme Hodroy Chahrour / Bastionen - Hus i stad

Den ökade densiteten i staden utmanar oss arkitekter att skapa bra arkitektur i stadsrummet. Staden växer och skapar nya förutsättningar i människans vardag. Staden förtätas och då brist på bra centralt placerad mark blir påfrestande så skapas nya urbana typologier. I detta examensarbete har den framtida bostadens utveckling varit i fokus. 

Redan nu och inte minst under coronapandemin har människan närmat sig den digitala värden med stormsteg. Arbete hemifrån är idag inte längre ett undantag utan ett vanligt mönster i arbetslivet. Människans önskan att leva närmare naturen blir viktigare och skapar en motreaktion mot det kompakta livet i staden.

Hur ter sig människans önskan att leva närmre naturen, kan vi skapa arkitektur som ger tillgång till grönska direkt utanför deras vardagsrums dörr i en starkt urbaniserad miljö? Fokuset i detta arbete har varit att undersöka hur en fusion mellan villakvarter och ett urbant boende skulle kunna se ut i den framtida staden.

Mer om Fatme Hodroy Chahrours examensarbete 
Dölj information om Fatme Hodroy Chahrours examensarbete 

Hannes Gärdenfors / Design by Ecocentricity – An ecological design methodology

Urban environments are often seen as the opposite of natural environments, the built cannot host the natural. However, this is a false perception. Ecological systems within our urban environments are of great importance and it can provide microclimates and habitats that does not exist in surrounding areas

Yet, this quality is rarely utilised because of the perception that a built environment cannot be compared to a natural environment. By recognizing the possibilities of nature, how it can be used and preserved, can we design an environment that is both built and natural.

Built urban areas is continuously growing, being renewed, and repurposed to fit the society´s current needs. As of this, there are great opportunities for exploring solutions on how to integrate nature within our cities. We need to rethink how we approach designing and consider ecological systems at a primary stage of development.

This thesis aims to investigating how we can design for biodiversity and how nature can coexist within our urban environments. In using the field of ecology as the main driver for design and development it is evident that the built and natural environment is not separated from each other, they are rather closely connected and linked.

My research work has resulted in an ecological design methodology, where ecological principles create the foundation for discussion of ecological design concepts. The methodology is intended to be used by architects and urban designers in the initial stages of development. It presents a variety of concepts that will help guide the design to be of ecological benefit. The methodology is a comprehensive summary of the field of ecology, distilled into simple principles and concepts that are applicable to design.

Mer om Hannes Gärdenfors examensarbete 
Dölj information om Hannes Gärdenfors examensarbete 

Kathinka Waldenström / Bostäder som tillåter en mångsidig användning

På Östra Bellevuegården i Malmö är det mycket luft mellan husen. Området som uppfördes i början av 70-talet är ett av stadens sista miljonprogramsprojekt. Bebyggelsen i gult tegel är storskalig och introvert. I kvarteret Stensjön planeras det för en förtätning med nya bostäder, och ett kringbyggt kvarter ska utformas på en parkeringsplats i områdets sydöstra del.

I det här examenarbetet undersöker jag hur mångsidigt användbara bostäder kan utformas på platsen. I de bostäder som byggs idag premieras ofta vissa typer av boendekonstellationer framför andra. Planlösningar med kombinerat kök och vardagsrum, som fungerar som genomgångsrum för att nå små och svårmöblerade sovrum, förekommer allt oftare. Aspekter som begränsar en mångsidig användning av hemmet. Forskning pekar på fördelarna med en anpassningsbar bostad som kan möta behoven hos olika typer av hushåll.

I gestaltningen av de nya bostäderna på Bellevuegården har jag bland annat arbetat med rumssamband, där rymliga rum kopplas till ett neutralt utrymme i bostaden. Genom en tillfällig vägg eller modul kan vissa rum i lägenheterna avskiljas och växla funktion från vardagsrum till exempelvis sovrum.

Arbetet inleds med en litteraturstudie där jag med hjälp av referenser har undersökt hur anpassbarheten i bostaden utvecklats över tid i Sverige. Sedan beskrivs och analyseras förutsättningarna på platsen för det tilltänka gestaltningsprojektet. I arbetet med att åstadkomma mångsidigt användbara lägenheter har jag skissat på olika planlösningar och hämtat mycket inspiration från mina referensexempel. Slutligen presenteras ett gestaltat förslag i form av ett nytt kvarter med lägenheter som är tänkta att bjuda in en bred användargrupp.

Mer om Kathinka Waldenströms examensarbete 
Dölj information om Kathinka Waldenströms examensarbete 

Lisa Lödén / Framtidens boende på Norrbottens landsbygd – en undersökning av bylivet längs Råne älvdal

I samband med den pågående gröna samhällsomställningen förväntas bostadsbristen i Sveriges norra delar bli allt större under kommande år. Luleå kommun är ett exempel där man redan idag märker av en stor brist på bostäder, inte minst utanför tätort där de ekonomiska incitamenten för nybyggnation ofta saknas.

Samtidigt finns resurser och engagemang på landsbygden som ofta saknas i en stadskontext. Lägre markpriser och svagare marknadskrafter i kombination med starka ideella initiativ öppnar upp för möjligheten att testa nya idéer.

Detta examensarbete syftar till att diskutera boendets roll på landsbygden, samt att undersöka byggande bortom större, vinstdrivande aktörer. Arbetet riktar in sig på byarna längs Råne älvdal i Luleå kommuns norra planeringsområde, vilket av översiktsplanen särskilt pekas ut för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Examensarbetet tar sin utgångspunkt i de visioner som lokala ekonomiska föreningar har för bygden, och analyserar dem i förhållande till kommunens planeringsdokument samt ödehusinventering.

Genom en kartläggning av byarna längs Råne älvdal, analyser av det upplevda bostads- och lokalbehovet samt goda referensprojekt, söker examensarbetet efter strategier för att skapa levande boendemiljöer i en glesbygdskontext. Projektet landar slutligen i ett gestaltningsförslag, som ett mer konkret exempel på hur nya boendemiljöer skulle kunna se ut. Detta förslag utgår från den gamla skolan i byn Böle, och resonerar kring hur strategiska, kommunala markförvärv skulle kunna utgöra startskottet för en byutveckling över längre tid.

Mer om Lisa Lödéns examensarbete 
Dölj information om Lisa Lödéns examensarbete 

Petter Fredriksson / +1000 in Lund

The thesis explores a socially viable way to densify the population of Lund. The exploration led to a design proposal consisting of four apartments sharing two kitchens all on top of eleven carports in a terraced housing neighbourhood.

Densification in this way ensures that no green spaces or other high quality city spaces are lost to housing. And when done carefully, it may lead to some social and economic gains as well. Considering the amount of available space on top of carport garages in Lund, housing for about 1000 people could be built like this. That would support an increase of approximately 1% of residents in Lund.

Mer om Petter Fredrikssons examensarbete 
Dölj information om Petter Fredrikssons examensarbete 

Spring 2023

Antonia Jacob / Wasserstadt – a place of coexistence

Global challenges such as climate change, resource scarcity, population growth, and migration will inevitably change the way we live. Cities are conglomerates of many and, thus, are often perceived as a threat to wildlife and plant life. But what if we harnessed the potential of cities as conglomerates of people, hubs of innovation, and sustainable transportation networks?

A connected society has the power to bring about change. As connectedness to place develops, so does awareness and mindfulness. This dynamic can be an important tool for sustainable urban design and must be considered when creating new neighborhoods or improving existing ones.

Perhaps the most important way we can address the challenges of living, using, and planning unconsciously for decades (or centuries) without consideration for the ecosystem in which we live, is to live in coexistence. The concept for "Wasserstadt - a place of coexistence" can be traced to the concept of "Existential Sustainability." The relationship between sustainable actions and our existence over time demonstrates the importance of preserving historical and cultural heritage, nurturing the present, and creating a livable future for generations to come.

This project takes place in Hanover, Germany, on the former industrial site of the Continental company. The spatial design of the Wasserstadt is closely linked to the environment in which it is located.

The three-legged strategy of:

1.        Repair the fabric and existing structures of historical value

2.       Highlight the identity of the place

3.       Connect urbanity and nature

translates time-related sustainable actions into design and makes sure that the development addresses the needs and interests of the engaged-and-affected community of the existent, surrounding neighborhoods. The unique site identity plays a critical role throughout the design process: canals and scattered nearby habitats will continue to thrive, and a new social center will emerge. Whereas the former industrial site cut a hole in the urban fabric, the new infrastructure highlights the site's historic heritage and creates accessible and inclusive public spaces.

More about Antonia Jacob's degree project 
Hide information about Antonia Jacob's degree project 

Eleni Tamiolaki / Rethinking Public Squares - Athens, Berlin, Copenhagen

Since ancient times, public squares have played a significant role in the social and political life of towns and cities. They were designed as open spaces for public use, allowing people to meet, communicate, and demonstrate, and as centers for commercial and civic culture that reflected historical transformations.

However, nowadays, public squares are often nearly abandoned urban voids, rather than centers of social interaction and fermentation. Capitalistic development, the rapidly increasing privatization and individualism, the continuous densification of the built environment, and the lack of co-presence have weakened the use of open public space. As a result, urban squares are often used as open parking lots by individuals, metro stations, extension-spaces for food service, or they mainly keep a symbolic, past-mongering character. Monumental fountains and sculptures, unsustainable materials, rough surfaces, lack of trees, poor lighting, and other problematic elements create an old-fashioned and unfriendly experience for users of public space.

This project presents the redesign of three public squares in Athens, Berlin, and Copenhagen.  The redesigns were informed by extensive critical analysis, typological categorizations, and observations of historical public squares in the aforementioned European cities. Participatory planning methods, such as questionnaires and interviews, were also used in the design process to encourage the social aspects of urban planning.

The central intention of the project is to holistically reconsider the design of public squares and suggest a socially sustainable planning approach that takes into account people's common needs, as well as different design requirements based on site-specific characteristics such as cultural identity, surrounding functions, microclimate, topography, etc.

More about Eleni Tamiolaki's degree project 
Hide information about Eleni Tamiolaki's degree project 

Javier Ignacio Navarro Puig - Mamlets a sustainable parklet network in Malmö, Sweden

Today cities are the result of centuries of history and human development, accelerated during the past 100 years. Post-industrialization, modernism’s top-down city planning approach, and the prioritisation of motor vehicle design over humans resulted in more people moving to cities, more space needed to allocate new vehicles, expansion over rural areas, and exponential pollution growth. Thus, humans were drawn apart, losing the feeling of community and proximity.

In 2005 in San Francisco - USA - the Rebar design team presented a new approach to mitigate the alienation experienced in cities. They rented a metered car parking space, equipping it with seating and vegetation, creating a community space to empower art, activism and cultural expression. Since, this idea has flourished and has been tested in many cities around the world, leading to the Parklet concept.

This Thesis Project examines this concept, plus territoriality, sustainability, and mobility. Furthermore, it analyses Malmö Stad’s Comprehensive Plan and SUMP. Additionally, two surveys were held to comprehend malmöit’s stance, trace a comparison to the aforementioned and propose a democratic design to make a better city for people.

Inspired by Parklets, Mamlets aim to encourage citizen responsible action while recovering precious urban space in Malmö. Mamlets consist of separate versatile human-size modules - 1 m x 1.25 m - that can be stacked, exchanged and combined in multiple ways. Granting a myriad of possible outcomes as a response to the site-specific needs. Moreover, Mamlets will upcycle old construction material, be smart- packed and delivered by cargo bicycles around the city, promoting a circular economy while producing a small Co2 footprint.

Combining multiple Mamlets will create new green and urban amenities while aiding Malmö’s mobility network. This approach will not only repurpose urban space for citizens, democratically and inclusively, but have a sustainable impact aligned with Malmö Stad's, LFM30, and the SDGs plans for 2030.

More about Javier Ignacio Navarro Puig's degree project 
Hide information about Javier Ignacio Navarro Puig's degree project 

Lamiaa Chnayti / Temporal dynamics in urban design

The Case of Möllevångstorget, Malmö

Möllevången is a fascinating study of a neighborhood that has undergone significant change and transformation over time.

Historically, the area was known for its working-class roots, with crowded narrow streets and traditional Swedish homes; but in recent decades the area has seen waves of gentrification and redevelopment, resulting in a mix of a new and old built environment that has made it one of the most diverse and dynamic places in the city of Malmö.

One of the focal points of Möllevången is Möllevångstorget, a public square known for its various activities and temporalities. In the same day, it shifts from being the city's most successful outdoor market to having its trendiest restaurants and even being the site of important protests and demonstrations. Möllevångstorget is an accurate and significant representation of the city of Malmö and the parallels that have and still define it throughout time, showing that its urban squares tell stories of human and non-human actors that rely on time and contribute to influencing it, thus creating simultaneous rhythms and temporalities that deserve us to take a moment to delve into.

As our cities continue to grow, this temporality becomes more significant and important to consider in our public spaces, especially that our urban areas are dynamic entities that need to adapt to their users’ evolving needs. The significance of temporality in urban design and its potential to produce sustainable and adaptable urban environments are both examined in this master’s thesis. The goal of the thesis, which focuses on the public square of Möllevangstorget, is to identify tactics, design principles and strategies that can be applied to develop more flexible and sustainable public spaces. By incorporating temporality as a key design guideline and tenet, we can create interventions that are responsive to the needs of the community and that can evolve over time.

More about Lamiaa Chnayti's degree project 
Hide information about Lamiaa Chnayti's degree project 

Martine Mahu / The right stad of mind

Cities are growing fast. In 2050 nearly 70% of the world population will live in urban areas. With this urban growth, there is an increase in the stress and depression rates of people living in these fast growing urban areas.

Can urban design play a role to counteract this trend? Can cities be designed in a way that prevents people from developing mental health problems? And can cities help people heal when they are already affected by it?

‘The Right Stad of Mind’ is a thesis project that explores the possibilities of urban design and its effect on mental health. A masterplan is made to turn the neighborhood ‘Eilandje’ in Antwerp, Belgium, into a restorative environment where future citizens are less likely to develop mental health problems. To establish this masterplan, a framework has been used for a new kind of urbanism; Restorative Urbanism.

The framework for restorative urbanism consists of seven aspects: A restorative city should be..

.. blue

.. green

.. neighborly

.. active

.. playable

.. sensory

.. inclusive

In the current situation, the neighborhood Eilandje can use improvements on most of these aspects. In the new plan, the water plays an important role and is more intertwined with the urban structure. Additionally, green structures are created, a diverse neighborhood with a mix of functions is established and a network of public spaces is made where people can bump in to each other, be active or be playful, no matter how old you are. Lastly it is important that this part of the city engages all senses and is created as a part of the city where everyone feels welcome.

More about Martine Mahu's degree project 
Hide information about Martine Mahu's degree project 

Maya Amei Kranner / Borderland Peripheries. From dead end - to new beginning

It’s been 34 years ago now since the iron curtain has parted the European continent and its inhabitants in an East and a West. The analyzed area for the following thesis on the border between northern Austria and southern Czechia gives a case example of a region, that is still suffering from an era, where one sky-direction has been erased from peoples everyday living and thinking – leaving the border areas as a dead end for either country.

Gmünd (AT) and České Velenice (CZ) are today the only neighboring cities, that remain on the border between Czechia and Austria, raising their potential in terms of future cross-border initiatives. Although some transnational projects have already been started in the past, they never met a fertile ground among the population to continue the idea.

A new development within both cities across the border, which promotes an interactive everyday environment, will help to raise the quality and attractiveness of the cities themself, but also showcase the diversity that comes with opening up to a neighbor that had been neglected. Therefore, the idea is to strengthen the cities resilience by working across the border, using a currently parting line as a key asset for an upcoming and thriving environment of the future. Taking existing ideas and structures of communal value and weaving them immediately within the city fabric, should give an example of how a sustainable and flourishing life could also be in the current borderland peripheries. A special focus in the project is directed to the social sustainability of the site – creating spaces to encounter and collaborate to eventually overcome the hostile ground of the border and pave the way to a life where aversion is replaced by plurality.

A new sustainable and resilient city,

from life on borders to life across borders. From dead end - to new beginning.

More about Maya Amei Kranner's degree project 
Hide information about Maya Amei Kranner's degree project 

August Grundtman / Defossilise Väster Testing a fossil free urbanity for the debate

Humanity is facing one of the greatest challenges ever. Climate change and global warming is a great risk and our consumption and dependency of fossil fuel are important causes of this accelerating issue.

My thesis aims to design an entry for the debate about what urban areas in a fossil free future might be like. I’m investigating how an urban environment that requires as little transportation as possible, with as little added energy as possible, can be created in an existing area through a set of strategies and design principles. The project is framed in a scenario where fossil fuels don’t exist and the design applied on the Väster neighbourhood in Lund, Sweden.

In my defossilised Lund, people have got their time back. Work is next door, children can walk by themselves to the neighbourhood school and food is grown and processed within reach. The neighbourhood streets are taken back from the car and turned into a versatile public space. There’s no longer a need for tedious, stressful commutes and everything you need for your everyday life is withing walking and biking range. Consumer goods, bikes and household items are to a great extent manufactured locally or in the region from recycled materials and can be repaired within a stone’s throw from home. Everything is within human range and reachable by human power.

More about August Grundtman's degree project 
Hide information about August Grundtman's degree project 

Elise Estunger / Physical Activity – Gyllins Trädgård in Malmö

There is a clear connection between physical activity, health, and well-being; the built environment is essential in encouraging physical activity. Being physically active has a lot of benefits; for example, it improves sleep and mental health, reduces the risk of diseases such as diabetes and stroke, it improves functional and cognitive health, amongst other things.

To achieve these positive effects on our health, adults need at least 30 minutes of moderate physical activity daily; for children, it is 60 minutes daily. 

Recent research has shown that Swedes sit still too much, which increases the risk of ill health; a survey study by Folkhäsomyndigheten shows that large proportions of Sweden sit still most of the day. Every fourth Swede sits still at least ten hours daily (Idrottstatistik 2022). 

Planning for pedestrians and bikes helps create a more active community in the city. For people to use the bike as the primary means of transportation in everyday life, cities need to offer attractive and safe bike lanes and lanes that include different kinds of users, such as people on their way to work as well as children on their way to school (Smart City Sweden 2022). To help people be more physically active, communities and counties need to take action to provide everyone with more opportunities to be more active in everyday life. Urban design is one aspect of making cities healthy and more active. 

This thesis explores how physical activity can be encouraged in the built environment, in this case, Gyllins Trädgård in Malmö, Sweden. What can be done at this site to encourage the nature parks visitors to become more physically active?

Idrotsstatistik. 2022. Stillasittande 

https://idrottsstatistik.se/motion-och-fysisk-aktivitet/stillasittande/ 

Smart City Sweden. 2022. Healthy cities & physical activity

https://smartcitysweden.com/focus-areas/social-sustainability/healthy-cities-physical-activity/

More about Elise Estunger's degree project 
Hide information about Elise Estunger's degree project 

John Edmonds / From Vacant to Vibrant: Transforming Tolka quay through meanwhile use

This thesis explores the concept of “meanwhile use” in the context of the Tolka Quay area of Dublin. 

 The project proposes a temporary use of the underutilized space to activate it and contribute to the area’s long-term development. Through five phases of design, which are Connection, Landscape, Zoning, Building, and Future, the project aims to create a vibrant and sustainable community hub in Tolka Quay. 

More about John Edmonds' degree project 
Hide information about John Edmonds' degree project 

Mariia Khalimon / Neigbourhood mosaic

Regeneration project for the large-scale housing area in Malmö, Sweden

The design project is focused on the regeneration of outdated large-scale housing estates with a goal of improving the life quality of their residents, considering ongoing climate challenges.

This project aims to address urban issues by introducing sustainable design solutions to create comfortable, and cohesive spaces, while also reducing the environmental impact.

Most of these housing estates were built in the mid-20th century and are now outdated. Its residents suffer from poor living conditions, lack of connectivity, and limited access to community services. In addition, with the time flow, such housing areas face cultural and urban changes, becoming socially vulnerable and unbalanced. Also, examples of large-scale typological housing estates are present in most countries. Thus, facing global environmental issues, this existing large number of buildings does not meet current climate mitigation demands.

To resolve these challenges, extensive regeneration is the answer. With a strategy, including densification and introduction of diversified programs, the upgraded area shall contribute to the local wellbeing. As well as, the prolonged life cycle of existing buildings contributes to reduction of operational and embodied emissions and environmental sustainability of existing buildings. Besides, the aim is to improve green spaces and outdoor recreational areas, update access to public transportation, promote social interaction and community engagement. Ultimately, this project aims to create a new model for sustainable housing that can be replicated in neighbourhoods around the world.

More about Mariia Khalimon's degree project 
Hide information about Mariia Khalimon's degree project 

Martyna Idasiak & Ralph Frühwirth / THRIVE | From Heritage to Sustainability

- a transformational adaptation of an established neighbourhood in the medieval urban context on the example of Mouraria, Lisbon.

The historic urban area of Lisbon emerged during the Middle Ages and was the origin of the development of a rather small neighbourhood, Mouraria.

Not only did it count as the centre of the capital, but because of Lisbon being the metropolis of the Portuguese empire, Mouraria is now home to a diverse group of people, whose culture influences its special characteristics to this day. Its medieval structure was designed to be walkable and in human-scale and in a manner to make the best use out of its geographical location and local materials.

However, influenced by the social, economic and environmental changes, the area is undergoing transformations that are not necessarily aligned with the current, global mission to aim for sustainable development. It is inhabited by the aging population and faces intensification of tourists inflows, which consequently has led to desertification and urban sprawl. Furthermore, its urban structure has been frequently densified showcasing strict separation from the natural environment, which nowadays results in an intensified vulnerability to extreme weather events such as heat waves, flash floods and droughts.

It is now more relevant than ever to focus on historic urban areas like Mouraria and think of innovative ways to rehabilitate them, enhancing their intrinsic values and adapting them towards future urban challenges. This implies that the existing social and urban structures have to be transformed step by step, whereby sustainable mobility, multicultural and green neighbourhoods, as well as symbiotic tourist management are key aspects.

Therefore the overarching question that is addressed in the design proposal is how to carry out transformational adaptation compliant with the cultural heritage of a local community in a neighbourhood with a historic urban structure - for it to become thriving, resilient, as well as socially and environmentally sustainable.

More about Martyna Idasiak & Ralph Frühwirth's degree project 
Hide information about Martyna Idasiak & Ralph Frühwirth's degree project 

My Harrfors / Care-Oriented Development - Prioritizing People over Cars

In the end of March this year (2023) UN's Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) declared humans are to blame for the 1,1-degree global warming of our planet. Furthermore, that the Paris Agreement will fail. Our lifestyle and energy consumption are unsustainable, and the emissions must now be reduced within just a few years to mitigate the effects of climate change.

The transport sector is one of the biggest emitters of CO2, in Europe particularly the emissions caused by the transport sector grew 25% the last 30 years. Passenger cars and motor vehicles stand for a majority of these emissions, 62% respectively. In addition to the negative impact cars have on our environment, health, and safety they also take up a lot of space. Parking lots and multiple car lanes are occupying the urban realm, and thus suppress its potential of contributing to a livable and attractive city environment. Reimagining spaces given to cars is therefore a good way to start the work towards more sustainable and livable cities.

The aim of this thesis is to show how Ystadvägen, a car dominated road in Malmö with a lot of spaces dedicated to cars, can be transformed into an environment that prioritizes people. Enhancing those areas with mixed functions, such as housing, schools, cultural hubs, and active ground floors is the key design philosophy of this thesis. The mobility of Ystadvägen will prioritize modes such as walking, biking and public transportation - transforming a grey and unattractive road into a living and inviting street.

Ystadvägen will no longer be a place that you just drive through, but a place where you want to stay.

More about My Harrfors' degree project 
Hide information about My Harrfors' degree project 

Ulrica Flemström / The City by the Sea - A climate-adapted design proposal against flooding from cloudbursts and rising sea levels in “Sjöstaden”, Trelleborg

Scientific studies indicate that the effects of the ongoing climate crisis sometimes threaten the built environment, humanity and nature in many ways.

Cloudbursts and rising sea levels are two examples of such effects, which result in complex dilemmas and interesting challenges that urban designers face within their field of work. These two effects are noticeable already today and will continue to be even more in the future, why there is a need to remedy them somehow. One causing dilemma behind this is that humanity, for long, has developed urban cities detached from nature. The aspect of biodiversity, room for greenery and water resources have often been overruled, to instead make room for people’s needs where convenience in all aspects is put first, with the boundless need for resources it entails. As a consequence of this, many of today’s cities are not adapted to handle the extreme weather situations that the climate crisis brings, and heavy downpours and rising sea levels put cities at risk of flooding. One can say that this is due to, for example, the enhanced amount of hardened surfaces and the limitation of climate adaptation solutions in modern cities. Another dilemma is how to continue building dense, urban cities in coastal areas that are both climate adapted to flooding, and with a high degree of sustainability that secures life quality for future generations. How can designers help solve these critical questions? One site that is threatened by these problems is "Sjöstaden" (Sea City) in Trelleborg, Skåne County in Sweden. The aim of this thesis project is to design a new city district within "Sjöstaden", Trelleborg. In the design proposal, new buildings and blue- and green solutions are climate-adapted to withstand flooding caused by cloudbursts and the rising sea level.

More about Ulrica Flemström's degree project 
Hide information about Ulrica Flemström's degree project 

Floris Meeuwse / A climate adaptive design for Maashaven

Rotterdam as a city has water running through its veins. Its location along the river Meuse allowed it to flourish. On the contrary, this location also poses a threat to the low-lying city. Maashaven is a former harbour basin that got slowly surrounded by the city.

The land surrounding the water is not protected by dikes, making it more prone to flooding. In a dense city where land is scarce, these unprotected areas became dense living areas. Currently, about 50.000 people reside in these unprotected areas.

With climate change and the rise of the sea level, the safety of people living in these unprotected areas is under threat. The question that I investigated within the project was how we could live safely in these areas in the long term.

Currently, the river is dredged to keep it at a depth of 18 meters at its deepest point. By stopping this dredging, the natural process of sedimentation will take over. This will lead to a shallower river. Some effects of this are the flooding risk being decreased and the river getting a more ecological character. In addition to the undeepening of the river, there will be water safety measures on a building scale. The buildings will either float, be placed on poles, be placed on a raised plateau, or have an interior solution.

In addition to water safety measures, buildings on the site will also be fitted with green roofs, water storage, and smart electricity options such as a power nest. The addition of green in the site will benefit both biodiversity and microclimate. The location with strong public transport will be enhanced with new connections, creating a strong location that allows for high density and a mix of functions.

More about Floris Meeuwse's degree project 
Hide information about Floris Meeuwse's degree project 

Gizem Caliskan

If we strategically include the post-disaster recovery process in the renewal process of a selected area within the city in order to be a more sustainable region, what will the result be?

Post-disaster recovery is a multi-dimensional process that requires a deep understanding of the relations between different terms, theories, practices, and disciplines.

Considering the post-disaster recovery as a long process including several phases itself rather than just providing a physical construction, the thesis focuses on improving temporary living by seeing it as a whole process, analyzing the short and long-term impacts of the disaster, and developing strategies to tackle them. It mostly focuses on looking at this phases beyond the terms of shelter and housing to wider its values and applications by including the value of tradition or a sense of comfort while questioning ‘‘temporary’’ as a term.

This thesis mainly emphasizes the vital need for temporary housing and the importance of the site selection strategies for temporary housing regarding the post-disaster recovery process in the context of Türkiye after earthquakes.
While rethinking this process and illustrating the relation between disaster recovery and urban design, the design proposal focuses on integration strategies of the post-disaster living scenarios into the urban design at the earlier stages to test the practicality. It emphasizes the potential of strategic site selection and development on a district scale. This process will align with the post-disaster scenarios as well as develop the daily urban life of the specifically chosen site.
This thesis project focuses on carrying out a design interventions at different scales and a specific design proposal that improving collective living culture through sustainable urban design strategies. Also, it facilitates psychosocial recovery while encouraging survivors to have an active urban life again by creating social places for survivors in the temporary housing area and in the surroundings

More about Gizem Caliskan's degree project 
Hide information about Gizem Caliskan's degree project 

Holley Stringham

Nature has a special knack for survival. After millennia of beating the odds against an inhospitable planet, many species have found clever ways to ensure self-preservation on an often inhospitable planet.

By refining special skills and working alongside other members of the ecosystem, countless species have found a stable role in the landscape. As humans, we are no different. Developing human society in the cradle of our own environments, humans have found the ultimate way to not only survive, but thrive in our landscapes- by building cities. We eventually found that the strength in numbers and collective skills of our communities allowed us to no longer be dominated by the landscape, but rulers over it.

However, as our vast cities and domesticated landscapes have long-altered the self-regulating properties of local ecosystems, humans must once again adapt to an inhospitable environment as urban climate hazards like flooding and urban heat island threaten an every growing number of urban inhabitants.

This project seeks to address these climate hazards by exploring one nuance of urban ecology- that we too are acting members in the ecosystem, not a division from it. By exploring basic principles of ecology as a guiding factor in the design process, we seek to employ the self-regulating and self-sustaining properties of the natural world into the built environment, thus reintroducing ecosystem services in a way that uplifts both human and nonhuman urban populations.

We will explore the concept of ecosystem service employment in human settlements by studying Jakarta, Indonesia- the world´s second largest urban agglomeration, a complex landscape that faces many climate hazards that threaten life and livelihood. As the city buckles under the pressure of land subsidence and other ecological challenges, we will explore the possibilities for regulative landscape as a tool for climate action. Is nature enough, then, to heal the nature that now threatens many human settlements? By reestablishing our role in the ecosystem, can we find a way to in turn heal nature, with nature?

More about Holley Stringham's degree project 
Hide information about Holley Stringham's degree project 

Kritika Singh / Cultivating Community – Exploring a design proposal merging urban food production with future development for sustainable living

The global population soaring to eight billion in the year 2022 has rattled the world. As the population is rapidly growing, there will be rapid urbanisation. People continuously move from rural areas to urban areas for better jobs and opportunities. This means that there would be increased pressure on our resources to cater to a growing population. Housing, infrastructure and food shortages are some of the challenges faced by the growing cities.

As a part of this thesis, the aim is to investigate the following research questions:

  1. Can brownfield neighbourhoods produce food?
  2. How can food production transform an industrial area to a sustainable and liveable neighbourhood?

The urban design proposal, ‘Cultivating Communities’ , is a result of in-depth analysis which formulates strategies for the transformation of a brownfield area into a liveable neighbourhood. Nyhamnen in Malmö is the chosen design location to land the research and strategic interventions. My design proposal views the development of the site through the lens of food production and circularity and uses it to form a design proposal. The design proposal works with the proposed bus line and creates meaningful connections within and towards the neighbourhood. These connections further enhance the integration of the courtyard life to the public spaces while making the most of the coastline. Each courtyard is equipped with roof top farming, community living, solar panels and greenhouses that support the production of food.

Furthermore, the vison of a food district is brought to life by introducing variation in building typologies that support the function of housing, research facilities, food markets, commerce and office areas. This enhances the biodiversity and connections within the city.

More about Kritika Singh's degree project 
Hide information about Kritika Singh's degree project 

Matheus Simon dos Santos / RE+: A permaculture approach to regenerate Gastelyckan through urban design and urban farming

WHAT

RE+ is a design that challenges the status quo of a society that is facing a climate crisis, bringing life to an industrial site. Nowadays, Gastelyckan is a brownfield, where 2,500 people work every day, an area surrounded by residential districts and in the middle of Lund’s urban expansion.

RE+ aims to regenerate this place, bringing back through the permaculture concepts the diversity of urban farming, combining different housing types to build a community around a new way of farming.

WHY

The agriculture market and construction sector are not sustainable, and they need drastic changes to become more resilient and have less impact on the environment. The permaculture design concepts, combined with regenerative agriculture and regenerative urban design, can provide a solution to these challenges.

HOW

The RE+ project will use nature as the main actor to bring back life and offer people a sustainable lifestyle. The project is developed considering permaculture design principles to create a community that lives integrated with urban farming, taking advantage of natural resources available on site.

The strategy focuses on three main goals:

REGENERATE: The project will reuse some of the existing buildings on the site and revitalise hard surfaces. The aim is to bring back life to the industrial site of Gastelyckan, keeping some of the existing streets networks to maximize their potential and revitalizing the place occupied by industries to bring it back to nature.

REFARM: RE+ create a water network based on the natural topography, adding to this pathway pedestrian and bike lanes to connect important farming spaces to livable urbanized areas and the public realm. Agroforestry technology will be used to bring more productivity and sustainability to the farming areas.

More about Matheus Simon dos Santos' degree project 
Hide information about Matheus Simon dos Santos' degree project 

Salóme Rósa Þorkelsdóttir / Growing Up in the City: Enhancing Safety and Liveability for Children in Established Urban Areas

We always hear people say „Children are the Future!“, but how can we make the present more liveable and safe for children in urban areas? As anyone who has studied Urban Design knows, the incorporation of a child-friendly approach in the design of cities and neighborhoods leads to beter outcomes for all residents.

Cities are growing every day, but we can't forget about the established areas within them. This project explores how we can improve safety and quality of life for kids in these areas by using and adding to the existing infrastructure, using north Grafarvogur í Reykjavík, Iceland, as a case study.

Despite having the highest concentration of children aged 0-12 years among all the neighborhoods in Reykjavík, families have been leaving northern Grafarvogur in recent times. The area is primarily composed of single-family homes and low-rise apartment buildings, with litle focus on public spaces. Like many other neighborhoods in Reykjavík, cars dominate the area, resulting in safety concerns for parents and a higher tendency to drive children from one place to another. This car dominance also takes away valuable land that could be used for public spaces, play, and safe modes of transportation for children.

So what can be done to make families want to stay in Grafarvogur? This project creates and uses three toolboxes - Walkable City, Safe City, and Playful City - to implement changes that will make the neighborhood beter for kids. With children as the top priority, the role of cars is relegated to the background. These toolboxes not only provide a framework for improving existing neighborhoods but also serve as a guide for the creation of new child-friendly areas.

More about Salóme Rósa Þorkelsdóttir's degree project 
Hide information about Salóme Rósa Þorkelsdóttir's degree project 

Valeria Rabelo / Chúuka’an: integrating public spaces in grid settlements

Throughout the years, Mérida has been subject of an outstanding growth, economically, socially and spatially.

Starting from being a major Mayan civilization city, to a colonial Spanish settlement that grew into being the capital of the peninsula, it has always gone through changes and innovations according to the necessities of its inhabitants

By being the most secure and safe city in Mexico today, there has been a substantial increase in migration to the peninsula. This gave the government and society the advantage of innovation and growth, welcoming new investments, both national and international. Mérida is now one of the leading cities in sustainable future design in the country, with big projects like the Mayan train, the IE tram, which is the first 100% electric transport route in the southeast of the country, and numerous commercial developments.

The increase in migration, both from outside and within the city, comes with a plethora of housing developments. These promise the best quality of life, regardless of localization, users, vicinity and more important the disorganized urban sprawl it is creating. By putting the residential needs first, (prioritizing economic benefits), at some point in time the importance and use of public spaces became a secondary privilege, and the grid of the city became very individualized, creating the “apartment effect” in neighborhoods, with car prioritized streets and no public interaction.
On a bigger scale, this opened the door for more problems; uncontrolled urban spread, decreased quality of life, major heatwaves, marginalization and neglected areas.

This master's degree project aims to relink the old neighborhoods of Mérida, which now face marginalization and abandonment. With the adaptation of new ways of transport, mixed used housing and commerce, combined with recreational and public spaces it jumpstarts a new sustainable way of living in a much less car centralized neighborhood, prioritizing always the needs of the user.  Completing the circle of prosperity and quality of life that it promises to have, it shows that big investments can be made in any part of the city, specially where it needs the most.

More about Valeria Rabelo's degree project 
Hide information about Valeria Rabelo's degree project 

Alexander Johnsson / Bostäder på den sydskånska landsbygden

This project seeks a balance between the highly productive agricultural land and the residential areas that exist side by side in southern Skåne. The project focuses on the village of Grönby, located on the outskirts of Trelleborg municipality, which serves as a test bed. In southern Skåne, many villages like Grönby are surrounded by large-scale agricultural landscapes, where the publicly accessible land is scattered across various marle pits, tree groves, and field boundaries.

This creates a strong car dependency and limits the opportunities for residents to explore the surrounding landscape. Furthermore, Grönby, like many rural areas in Sweden, is strongly affected by the urban-rural gap that has emerged over time, resulting in a lack of diverse housing options, especially smaller and cheaper homes that complement the single-family norm. But, how can smaller and cheaper, yet qualitative, housing emerge where the will to build from the market does not exist spontaneously? And, what can a new housing addition give back to existing rural communities?

To address these issues, the project explores a strategy that combines housing and pathways. The pathways link publicly accessible land in a network of permanent, multifunctional greenways and temporary paths, creating a more accessible lifestyle and environment for residents. The dwellings are realised as building communities and serve as destination points along the pathways, breaking down distances and complementing existing housing stock.

In Grönby, the strategy results in a permanent main path that enables a bicycle connection to bus stops and services in the neighbouring town of Anderslöv, as well as a network of more temporary paths further out into the landscape. At a detailed level, a potential housing addition is explored, where self-building and a possible adaptation and expansion over time plays a major role in the design.

More about Alexander Johnsson's degree project 
Hide information about Alexander Johnsson's degree project 

Emaelaf Tebikew Yalew / Decolonising Architecture in Africa

Architecture transcends mere physical structure. It reflects the culture, history, and values of a society. Colonialism has influenced the architecture of many African nations, resulting in a disconnection from their pre-colonial past.

The thesis project "Decolonising Architecture in Africa" investigates this disconnection of African architecture from its pre-colonial past in the case of Kenya. To achieve this, the project includes ethnographic research into Kenyan vernacular architecture, both the built and social aspects of architecture. Then the project analyses these studies through careful unlearning and relearning to incorporate positive aspects from pre-colonial architectural practices into a contemporary Kenyan context.

As a proof-of-concept, it proposes a co-working space in Nairobi, Kenya, which incorporates vernacular architecture's positive elements into its design through relearning the working culture that focuses primarily on collaboration in order to find solutions for the rising demand for flexible working spaces for emerging start-ups in a rapidly developing area of Nairobi. The initiative also compares itself to current building and construction trends, both in terms of materials and office space.

Moreover, this project attempts to de-exoticize African traditional architecture by conceptualizing architectural decolonization as a response that places buildings and cities at the centre of their contexts and realities, normalizing building traditional forms and ways of working. Throughout the design process, the project explores hybrid design techniques that incorporate global trends and technological advances to improve pre-colonial architecture's spatial and material capabilities.

Overall, the project investigates and demonstrates how architectural decolonization can positively influence African architecture and contribute to the development of sustainable, context-specific design goals. By highlighting the significance of pre-colonial architecture, the exploration hopes to inspire a new perspective on African architecture that integrates the past into the present and apply it to impact the future.

More about Emaelaf Tebikew Yalew's degree project 
Hide information about Emaelaf Tebikew Yalew's degree project 

Raphael Börlin / Living with the surrounding conditions – Towards a more sustainable way of dwelling in an urban context

Historically, inhabitants have always altered their domestic spaces to adapt to different environmental conditions and to meet personal needs.

Especially in rural dwellings, lowtech but very effective and simple ways of adaptability have been and are still in use. These methods stand more than ever diametral to the way we dwell and use our domestic spaces today. All the building elements are getting more complex and need to fulfil several different functions together, without any conscious (human) action. The climate is automatically regulated by a number of air conditioning systems, automatic heating and highly efficient windows that provide a view separated from other external climate aspects and weather phenomenas. With the complexity come also more costs, both monetary and environmentally. In the course of the war in Ukraine and the energy crisis in Europe, a vivid discussion about heating and temperature in buildings has taken place.

This thesis project aims to investigate how domestic space can be built and used in correlation to the environment. A type of dwelling in harmony with the environment and not against it, living with the seasons and weather rather than in an isolated box, hermetic separated from the context. The domestic spaces are implemented as different climate zones which directly relate to weather, activities, comfort and allow a modification by the inhabitant.

The project is planned in Norra Sorgenfri in Malmö, one of the latest development areas creating new living quarters on a former industrial site.

More about Raphael Börlin's degree project 
Hide information about Raphael Börlin's degree project 

Ariadni Kalokyri / Museum of the Future of Design in Copenhagen

The subject of this research was to conceptualize a Museum for the Future of Design in Copenhagen. Particularly, the museum collection focuses on experimental research in design, architecture, art, and engineering.

An open flat brownfield towards the sea on Refshaleøen Island was chosen as the most suitable location for the Museum. Refshaleøen is a harbor and industrial area with a plethora of natural and urban assets. The area has gained popularity in recent years as a cluster for creativity and leisure.

The idea was to create long corridors with far-reaching sightlines, exhibition halls with roof openings, and spaces with colorful surfaces that allow the gradations of daylight to enter the structure. The purpose of this study was to encourage interaction and exploration by designing spaces that could offer multiple sensory experiences.

Innovation and fluidity are the keywords of the concept. Two different cells - a sharper exterior, and a soft interior cell- merge together to create the building. The outer layer is designed with an industrial feel in mind - a look that is reminiscent of the past and that is well-fitting to the area. This cell can be considered a "White Canvas" that sparks the public's curiosity to explore further. Following a different logic, the inner cell has curved surfaces, textured elements, and accent colors that enhance the overall experience.

The design is to inspire movement - a gesture that mimics the momentum of change/ future of design. In addition, the inner spaces are kept fluid, and flexible - meaning they are able to transform over time always according to the museum’s needs. The plan also incorporates spaces for resting and reflecting, allowing the audience to pause and absorb the ambiance.

In terms of the building program, the Museum is developed horizontally in two levels with a total area of ~ 9,000 m2.

More about Ariadni Kalokyri's degree project 
Hide information about Ariadni Kalokyri's degree project 

Germo Ausin / Queer structures: architecture as drag

“We’re all born naked and the rest is drag” are famous words from RuPaul, the queen of drag, capturing the performative nature of gender and self-expression into one sentence.

As Katarina Bonnevier describes, architecture has performativity built into it – it is produced culturally, bodies and social situations are engaged with building elements, settings and scenes. This in turn means that heteronormativity is encoded into the built environment around us, as by repeating the same principles of how we build over and over, they are naturalized.

This thesis researches how incorporating drag into architectural design, one could start to queer the fragments of urban space to question and break out of binary and normative ways of space making.

For whom are our cities built for? The project looks at drag queens to search for a spatial expression of drag. The result explores the topic of inclusion and diversity around multiple elements of urban space. A space that we all share but are not all included in. In honour of this year’s Baltic Pride, taking place in Tallinn, Estonia, where the LGBTQIA+ communities of three countries come together to take space, celebrate diversity and fight for equality, this thesis will use Tallinn’s urban spaces as testing grounds for the project.

The aim of this thesis is to contribute to the discourse of queer architecture and to explore through design how drag can contribute to a more inclusive and diverse future of architecture.

More about Germo Ausin's degree project 
Hide information about Germo Ausin's degree project 

Sara Badalinezhad / Metabolic houses adaptable to social trends

Considering the house as a product in the service of humans, it is essential to redefine this space based on the users’ current needs.

The traditional image of the family including parents and children is transforming into a new meaning of the family following new social tendencies and trends. Considering the rapidly transforming social needs and the emergence of new ways of living, reviewing the different factors impacting people´s lives and designing an adaptable house compatible with current requirements is a priority in residential design.

The crucial factors in housing design are social issues. Three social transformations are outlined in this report. The live-work residence is one of the necessities that should be considered in new housing, especially after the pandemic the importance of telecommuting is more obvious. Moreover, the number of single, single-headed families and childless couples has increased which can affect the temporality of families. As temporality is inextricably intertwined with the new lifestyle, finding an efficient way to design a flexible space compatible with social needs is necessary.Another trend is co-living. The main reason that most people find shared living attractive is because it creates new ways of socializing with others.

Main questions

  1. The main question for the first goal would be: how can we design a dwelling-office space which can respect the private borders in addition to improving work productivity?
  2. How can we design a flexible space to adapt to new changes in the form of families?
  3. Based on the attractiveness of co-living for residents, how to improve people´s social life without disturbing their private life? 
More about Sara Badalinezhad's degree project 
Hide information about Sara Badalinezhad's degree project 

Liv Pedersen Augsburg / Österskans

Österskans is a project that investigates the place with the same name in Halmstad. It went from being a transport hub at the end of the 20th century, to the municipality announcing in 2017 that they were going to have a land allocation competition for a hotel with a market hall and restaurant.

White Architects won, but public attention and media coverage resulted in delays before there was a referendum in the municipality in 2022. Around 63,000 people voted and it ended with a “no” after a lot of time and resources were put into the project. The site is one of Halmstad’s most central lots, but has been in a limbo between different projects for several years and is currently stuck at that stage.

The project is based on interviews, newspaper articles, reports, literature studies and field studies and with this tries to understand the discussions, problems and public opinions that can arise in connection with these situations. Why do these kinds of problems appear and how could one design a place at Österskans that gets accepted and is well received? The discussion is more complex than just producing populist architecture to please the opposition - it is also about several other factors beyond that. Based on the collected information, a new proposal is designed with a reworked program for what could be developed at Österskans.

More about Liv Pedersen Augsburg's degree project 
Hide information about Liv Pedersen Augsburg's degree project 

Masako Nishizawa / Japanese wood craftsmanship and digital technology

Wood is increasingly being recognized as one of the most promising building materials on the market as a result of environmental challenges. Aside from the fact that wood is a sustainable material, it has the benefit of being high-quality, strong, flexible, and speedy to construct, which makes it a much more attractive material compared to its less eco-friendly counterpart.

The latest computational technologies allow architects to create new artistic expressions using 3D printers, assembly robots, laser cutters, milling machines, and CNC routers (computer numerical control). 

With their exceptional precision, we are able to design perfect assemblies--without screws or visible metalwork--resulting in structures that will last a lifetime, are simple to assemble, and will be aesthetically pleasing as well. 

Traditionally, Japanese architecture has been noted for the high level of craftsmanship, precision, and simplicity employed to build wooden structures so that they can be constructed without the use of nails, screws, adhesives or modern power tools.

The purpose of this study is to explore the potential of wood by combining Japanese wood craftsmanship with latest digital technologies. In this study, traditional joinery is redefined from three perspectives, geometry, material and fabrication, which leads to three main results expected: customization, penalization of construction, and enhancement of joints by leveraging the revolution of 3D modeling software, material innovation, and digital fabrication.

A presentation of the design forms and ideas for an actual architectural project will conclude the thesis.

In this study, I aim to contribute to the development of wood as a modern, high-tech material capable of making a sustainable society through a contemporary interpretation of its potential in order to establish a successful and sustainable future.

More about Masako Nishizawa's degree project 
Hide information about Masako Nishizawa's degree project 

Joel Bågesund / Det vibrerande rummet – akustik, atmosfär och arkitektur

Ljud är, för de flesta, någonting självklart. Vi omges ständigt av ljud, våra egna och andras, och kanske märker vi inte av vår ljudmiljö förrän den blir direkt obehaglig. Detta speglas även i vår gärning och vårt tankesätt som arkitekter, där bilden, ljuset och den visuella estetiken har företräde i våra kreativa processer. 

Det är just detta som Juhani Pallasmaa går till angrepp mot i ”The Eyes of the Skin”, där han lägger fram starka argument för att inte bara vår arkitektgärning, utan hela vår kultur, är fixerad vid framställandet och konsumtionen av bilder.

Vilken betydelse har då akustiken för vår rumsuppfattning och vilken betydelse borde den ha? Kan den auditiva dimensionen vara en lika självklar del i den gestaltande arkitektens process som den visuella, och i så fall hur? Dessa frågor har blivit centrala i min undersökning, som tar avstamp i Sarah Williams Goldhagens redogörelse för den mänskliga kognitionen och i Georg Böhmes atmosfärteori. Utöver att försöka förklara akustik på ett överskådligt sätt går jag till botten med hur man kan ge definiera estetik, vad atmosfärer egentligen är och hur de hänger ihop med arkitektur och ljudmiljöer. Min undersökning landar i några skissartade förslag på hur akustiska atmosfärer kan gestaltas inom ett givet program och en given kontext.

Ljud är, för de flesta, någonting självklart. Så självklart att det påverkar oss otroligt mycket, inte bara medvetet. Genom att förstå hur ljud fungerar kan vi som arkitekter ta ännu ett steg mot en arkitektur som får rummen att vibrera - av både klang och känslor.

  • Handledare: Jesper Magnusson
  • Examinator: Sandra Kopljar
  • Presentationen sker på svenska.
Mer om Joel Bågesunds examensarbete 
Dölj information om Joel Bågesunds examensarbete 

Maria Bjurenhed / Flip Parkhaus

I Berlin har det blivit dyrt att bo. Med privata aktörer närvarande på marknaden har hyrorna höjts kraftig på bara några år. En utbredd investeringsstrategi för fastighetsbolagen kallas flipping. Det innebär att man köper upp lägenhetshus, flyttar ut de som bor där och utför enkla och billiga renoveringar.

På så vis blir bostäderna attraktivare på marknaden samtidigt som renoveringskostnaderna hålls låga för fastighetsägaren. Efter att lägenheterna blivit flippade säljs husen vanligen vidare och hyrorna höjs rejält.

Projektet Flip Parkhaus är en kritik mot ovanstående tillvägagångssätt. Här undersöks möjligheten att frångå den rådande bostadsmarknaden genom att överta, transformera och bosätta sig i ett parkeringshus. Berlinare är vana vid att ta saker i sina egna händer. Större samhälleliga förändringar sker ofta underifrån och likaså är transformationen i detta projekt ett experimentellt och alternativt sätt att skapa fler bostäder, utan att tumma på kvalitén. Flip Parkhaus problematiserar bostadsmarknadens nuvarande utseende och ger ett exempel på en annan boendeform.

  • Handledare: Maria Rasmussen
  • Examinator: Fredrik Torisson
  • Presentationsspråk: Svenska

 

Mer om Maria Bjurenheds examensarbete 
Dölj information om Maria Bjurenheds examensarbete 

Sanna Funck / Återanvändning av Atlantvallen

Atlantvallen är ett försvarssystem som sträcker sig längs med kusten av den västra delen av Europa. Bland annat genom Danmark och Norge. Detta försvar byggdes av tyskarna under andra världskriget och dess mål var att skydda vattenvägar och viktiga hamnar.

Atlantvallen som helhet är byggd av 17 miljoner kubikmeter betong och 1.2 miljoner ton stål. Två år efter vallens uppkomst tog kriget slut och kvar stod denna vall av bunkrar som skapade en barriär mellan lokalbefolkningen och kusten. I detta examensarbete undersöks Atlantvallen längs den danska kusten som potentiellt underlag för ett transformationsprojekt. Enbart i Danmark byggdes det över 2000 bunkrar.

Kulturarvsstyrelsen har idag värderat flera av dem som värda att bevara och som en del av kulturlandskapet. Detta har fått de danska kommunerna att se potential i dessa gamla strukturer och som en framtida tillgång. Idag används flera av dem som museum med inriktning på krigsturism, men jag skulle vilja undersöka om de kan användas på ett annat sätt, mer anpassade till modern tid som får människor att blicka framåt istället för bakåt.

  • Examinator: Ingela Pålsson Skarin
  • Handledare: Thomas Hellquist
  • Presentationen kommer presenteras på svenska.
Mer om Sanna Funcks examensarbete 
Dölj information om Sanna Funcks examensarbete 

Crissie Håkansson / Wanderer’s stay

How can you design for modern camping, where the focus is on experiencing the landscape in new and memorable ways, rather than photogenic architecture?

Using the connected coastal trails of Blekinge as a starting point, I have been zooming in on a still bay, between Karlshamn and Ronneby. One of few places where the 27 mile long hiking trail meets with the sea, and where traffic noise is absent. The Blekinge landscape and outdoor activities, were very much intertwined with everyday life during my childhood. It was about happiness in movement, but also slowing down.

By hiking and kayaking I have been able to understand, what type of bodily and sensuous experiences I have wanted to design for. I have also attentively been looking for signs, of what other people have done or made by this bay before me. Based on my observations on the site and experience on the trail, additions have been created to accompany discovered needs and complements for these. Like barbecue spots, a shelter on land, a sauna and a floating shelter in the ocean.

The design proposal is meant to blend in with nature, since the character here lies in the landscape, which is central in the project. Just like objects and buildings I have found along the trail. The additions are simple, embodying its surroundings and present time. Mainly there to bring the visitors as close to the sea, as the land. To provide for our need for shelter, resting and dreaming.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Tutor: Erik Tonning Jensen

Report in english, presentation in swedish

Mer om Crissie Håkanssons examensarbete 
Dölj information om Crissie Håkanssons examensarbete 

Egil Ljungkvist

This project is a result of my experiences during my exchange in Bogota, Colombia. The area of focus was to give the inhabitants of the area the opportunity to access space that could provide both the need for physical and social safety in an area where many still don’t have access to running water. 

To answer these issues, I decided to design a community center and a bathhouse for women and children, rooted in the idea of feminist city planning and trying to include groups that might otherwise not enjoy the same level of freedom and safety in public spaces. By creating a node where people can access clean water, and where household needs such as laundry, and bathing can be done. In an otherwise fragmented neighbourhood structure, the aim is to create a permanent place for refuge and a node that can enable a mix of primary and secondary functions, that also engages in the public sphere and creates new spaces and ways of movement.

Mer om Egil Ljungkvists examensarbete 
Dölj information om Egil Ljungkvists examensarbete 

Johanna Olsson / Stenens Hus

Hunnebostrand var under 1900-talet ett av Sveriges främsta stenhuggerisamhällen. Här höggs och bearbetades stenen för att sedan fraktas till platser över hela världen. På 70-talet lades stenhuggeriverksamheten i Hunnebostrand ner, men spåren efter industrin lever kvar i samhället än idag.

En viktig plats i Hunnebostrand under stenhuggeriepoken var Udden. Här höggs sten från Norra Högeberg och platsen användes även som utskeppningskaj. Idag är Udden en populär rekreationsplats vars framtid länge har varit en het fråga i samhället. Kring 2009 planerade kommunen att bygga bostäder, kontorslokaler och hotell på Udden, vilket möttes av massiva protester från lokalbefolkningen. Protesterna ledde till att projektet lades ned, och sedan 2011 har istället en stenskulpturutställning ägt rum på platsen varje år.

Sedan utställningens start har diskussionen om ett Stenens Hus på Udden pågått. Ett Stenens Hus skulle innebära ett besökscenter för att komplettera den befintliga skulpturutställningen och bli ett centrum för bohusgraniten.

I detta examensarbete undersöks hur ett sådant besökscenter skulle kunna gestaltas för att på bästa sätt samspela med platsen samt framhäva och tillgängliggöra berget. 

Presenterar på svenska. 

Handledare: Jesper Magnusson

Examinator: Tomas Tägil

Mer om Johanna Olssons examensarbete 
Dölj information om Johanna Olssons examensarbete 

Line Rydén / På befintliga lager – förslag på hur Sundhammars barnkoloni kan anpassas och gestaltas för framtiden

Detta arbete berör ämnet återbruk och återanpassning av en befintlig byggnad i en nutida kontext. Byggnaden som jag valt att studera är Sundhammars barnkoloni, byggd år 1937, belägen invid kusten i södra Bohuslän.

Trots att byggnaden bedöms vara en av de bäst bevarade barnkolonibyggnaderna så saknar den skydd, varpå den vid flertalet tillfällen hotats av rivning.

Syftet med detta examensarbete är att genom att kartlägga byggnadens funktionella och materiella förutsättningar förstå vilken roll den kan ha för framtida generationer. Ambitionen är därför att genom anpassning och gestaltning skapa incitament för tillvaratagande av Sundhammars barnkoloni.

Arbetet innehåller en historisk återblick till tiden då den uppfördes, en tid då trångboddhet och barnfattigdom var utbredd, inte minst i våra större städer. Barnkolonirörelsen var ett resultat av detta, vars syfte var att möjliggöra för barn att komma nära hav, natur och hälsosam mat.

Även om det är över 50 år sedan barnkoloniverksamheten lades ned i Sundhammars så är dess initiala syfte åter aktuellt, då samhället också idag tampas med socialt utanförskap och fattigdom bland barn. Jag anser därför att byggnaden kan skapa mervärde också för framtida barn och unga.

Mitt förslag innehåller ett nytt program för byggnaden med en öppen förskola som kärna samt parallell verksamhet utöver det, också den riktad mot barn och unga. För att möjliggöra detta har jag gett byggnaden en ny gestaltning, detta med utgångspunkt i den historiska kartläggning, analys och observationer jag gjort på byggnaden.

Presentation sker på svenska. 

Ingela Pålsson Skarin (examinator)

Thomas Hellquist (handledare)

Mer om Line Rydéns examensarbete 
Dölj information om Line Rydéns examensarbete 

Felicia Zachrisson / En Exjobbares Rosa Studie om Tryggare (och Bättre) Bostäder

Om vi kan fundera på ifall staden är byggd för olika typer av kroppar, där möjligtvis vissa kroppar stöttas bättre än andra här i livet, varför har vi inte sett fundera över hur hemmet fungerar? 

Det är ju den farligaste platsen för kvinnor att vara på? Enligt WHO är mäns våld mot kvinnor i nära relationer ett av de allvarligaste hoten mot kvinnors hälsa. Medan det såklart finns många aspekter att ha i åtanke i analysen av detta, kvarstår faktumet att det är i hemmet som de här aktiviteterna sker. Varför är det så? Har uppbyggnaden av våra hem någon faktisk roll i detta?

Det här arbetet började med att jag ville ta reda på vad arkitekter före mig hade tagit fram för förslag på eventuella brister med våra hem. Jag ville se vad de sagt om hemmets konstruktion och hur den egentligen påverkar tryggheten för kvinnorna som bor i det. Och jag ville verkligen veta vad jag, i min roll som framtida arkitekt, skulle kunna göra annorlunda. Hur vill och borde jag själv gestalta framtidens bostäder?

Mitt arbete resulterade i en studie, där jag i en första del presenterar vad det är jag hittills har hittat. Där skriver jag om kunskap som jag hämtat ur statistik, rapporter, böcker om arkitektur, rättsfall och intervjuer med människor som, på olika sätt, arbetat med våldsutsatta kvinnor. I en andra del presenterar jag sedan vad jag kommit fram till att man hade kunnat göra annorlunda. Jag kallar den delen för handbok och det är en guide som jag tycker att fler borde ta del av.

Mer om Felicia Zachrissons examensarbete 
Dölj information om Felicia Zachrissons examensarbete 

David Aji / The Modern Church

Throughout the years the Church has played an integral role in the community. It has served as a spiritual hub, political symbol and a centre point of the community. One thing that cannot be denied is that the Church has had some sort of power and influence on the community throughout different periods of time.

You may even argue if the impact it has had on the community is positive or not. Some may argue that the Church may have taken away from the life of its people and the life of the community.

As the power and influence of the Church has diminished in many places, there are still countries and communities which are built around the Church. There seems to be a spiritual connection between the Church and the people. There is something about the Church which is eternal, through out the ages it always has a voice or a stake in the community.

 

Mer om David Ajis examensarbete 
Dölj information om David Ajis examensarbete 

Emma Fosse / Atlingbo krukmakeri

Mitt på Gotland ligger Atlingbo, ett litet jordbrukssamhälle där landskapet definieras av åkrar, skog och hagar. På Gotland, där en majoritet av invånarna bor utanför tätorterna, finns en levande landsbygd där små företag kan blomstra. Hantverksyrken gynnas trots det isolerade läget tack vare en stor genomströmning av turister.

Projektet är en keramikverkstad intill den gamla lärarbostaden i Atlingbo. I närheten finns en blandning av olika byggnadstyper och det presenterar en utmaning: hur bygger man för att en byggnad ska passa in i en landsbygdskontext?

Om man ser till samtida hyllade projekt på Gotland tycks de följa en viss stil, de kopplar an till en traditionell lokal arkitektur, dess material och tektonik utan att för den delen kopiera den. Det verkar finnas en gemensam uppfattning om hur man kan bygga för att ta hänsyn till kontexten. 

I arbetet har jag undersökt potentialen hos kritisk regionalism som designfilosofi i ett examensarbete. Kenneth Frampton använde sig av kritisk regionalism som begrepp 1983 för att beskriva en arkitektur som varken anslöt sig till modernism, postmodernism eller regionalism. Kritisk regionalism syftar till att bygga i enighet med den lokala kulturella och fysiska kontexten: att ta hänsyn till de material och tekniker som används i området, samt de lokala klimatförhållandena och topografin.

Projektet har handlat om att förstå Gotland som kontext och metoden har varit designprinciper som utgår från kritisk regionalism. Det har även handlat om att undersöka keramikerns process och landsbygdens potential för hantverket.

  • Handledare: Elin Daun
  • Examinator: Gunnar Sandin
  • Arbetet presenteras på svenska.
Mer om Emma Fosses examensarbete 
Dölj information om Emma Fosses examensarbete 

Frida Gezelius / S:t Pauli kyrkogårdar -På marken, bland människorna och under trädens kronor

Mitt examensarbete utgår från ett personligt intresse för S:t Pauli kyrkogårdar och dess relation till staden Malmö. Runt kyrkogårdarna byggs det i dagsläget ett stort bostadsområde, Norra Sorgenfri.

Under de senaste åren har jag uppmärksammat en ökning av användare i kyrkogården; några går igenom kyrkogården på väg till jobbet, andra promenerar med barnvagn eller hund, joggar, cyklar, samtidigt som andra vårdar en anhörigs grav. I arbetet undersöks möjligheterna för en utveckling av användandet av S:t Pauli kyrkogårdar, när staden växer sig allt närmre. 

Platsstudier på kyrkogårdarna har lagt grunden och utvecklat examensarbetet under projektets gång. Fokus har legat på kyrkogårdarnas karaktär, rumsbildande element, rörelser och brukare. Referensprojekt som exempelvis Assistens Kirkegård i Köpenhamn har stöttat skissprocessen och resulterat i ett gestaltningsförslag som har arbetats fram successivt. 

Gestaltningsförslaget presenterar ett stråk som löper igenom de tre kyrkogårdarna och skapar en grön länk mellan centrala och östra Malmö. Kopplat till stråket ligger tre gestaltade platser, en på varje kyrkogård och vid två av dessa platser har kyrkogården öppnats upp mot staden.

  • Examinator Jesper Magnusson
  • Handledare Nina Aronsen
Mer om Frida Gezelius examensarbete 
Dölj information om Frida Gezelius examensarbete 

Fabian Koppers /  Wood Wood? Wood! - Sökandet efter träs plats i staden

Trä är på modet igen. KL-trä har inneburit att strukturer i betong och stål succesivt fasas ut till förmån av dessa massiva träelement vars innovativa egenskaper möjliggör nya klimatneutrala strukturer. Att våra städer som i en nordeuropeisk kontext domineras av tegel och stenhus kommer få sällskap av även fasader i trä är därmed att vänta sig.  

Majoriteten av dagens träarkitektur återfinns dock på landsbygden. I städer som Lund, Malmö eller Köpenhamn hittar man kanske ett uthus eller paviljong som bryter mönstret men i regel förknippas materialet med tillfälliga och mindre strukturer. Jag anser det därför finnas ett behov av undersökande studier kring hur trä ska komma till uttryck, både i förhållande till det pånyttfödda material som KL-trästommen medför samt den urbana kontext där de numera byggs.

Genom tre gestaltande projekt på en urban gata i Lund söker jag efter ett urbant formspråk i trä med målet att hitta träs plats i staden.

Examinator: Tomas Tägil

Handledare: Jesper Magnusson

Mer om Fabian Koppers examensarbete 
Dölj information om Fabian Koppers examensarbete 

Sara Mohtadi / Sympoietiska rum

Sympoietiska rum är en undersökande och reflekterande process som utforskar hur sympoiesis kan användas som redskap för att generera mötesplatser mellan olika arter i staden. Projektet har sin utgångspunkt i konceptet sympoiesis, vetenskapshistorikern och vetenskapsteoretikern Donna Haraways teori om samhörigheten mellan olika arter.

I utformningen av offentliga platser har vi möjligheten att skapa mötesplatser arter emellan, miljöer som är lyhörda även för behoven hos det myller av andra livsformer som delar staden med oss - ogräs, insekter, svampar, rotsystem, träd, och så vidare. Att börja se icke-mänskliga levande varelser som invånare som aktivt producerar och skapar staden, och som har rätt till den, kan öppna upp för nya möjligheter att formge annorlunda typer av offentliga rum. Jag kommer att använda sympoiesis som teoretisk grund för att spekulera i vilka slags objekt och platser i staden som skulle kunna forma våra möten med andra arter.  

Arbetet har mynnat ut i fyra stycken gestaltningsprinciper för sympoietiska rum. Dessa har i sin tur resulterat i skapandet av en handfull prototyper, och därefter tre arkitektoniska verk belägna i Raoul Wallenbergs park i Malmö. Verken är rumsliga tolkningar av sympoiesis, via mina gestaltningsprinciper. De är ett exempel på hur gestaltningsprinciperna skulle kunna förhålla sig till och påverka en plats med vissa givna förutsättningar.

Examinator: Gunnar Sandin

Handledare: Paulina Prieto de La Fuente

Presenterar på svenska

Mer om Sara Mohtadis examensarbete 
Dölj information om Sara Mohtadis examensarbete 

Martin Sagrén / Mellanhus Bostadsmiljö och mikroklimat

Bara dåliga kläder?

Mitt examensarbete undersöker hur arkitektur, byggnader och i synnerhet bostadsmiljöer fungerar som modifikatorer av mikroklimat i vår tjänst.

Reflektioner om klimatets energisystem och hur det relaterar till komfort, upplevelse och nyttokvaliteter i vad vi byggt och bygger inspirerar utformandet av ett förslag till ett bostadsområde i Lund.

Examinator: Tomas Tägil

Handledare: Laura Liuke

Mer om Martin Sagréns examensarbete 
Dölj information om Martin Sagréns examensarbete 

Ana Gilmet / A place in between places

Skellefteå is calibrating its position in multiple overlapping maps, sometimes located in the centre and sometimes in the periphery (if those are even relevant). It is a place in between places. A geographical periphery of Europe that becomes one of the centres of production of one of the fastest growing industries in the world

The favourable policies to facilitate multimillionaire investments in green energies have not had corresponding effects on the people who are needed for these enterprises to realise. The “green revolution” is bringing hundreds of people from all over the world for jobs in the new sector, changing the landscape and culture.

Migration policies, urban development, social and educational plans are not catching up to the challenge, leaving the protagonists of this revolution in insecure living and working conditions. New institutions and spaces are needed to accompany these industrial reforms.

On the other hand, the people interviewed in this project express a lot of hope and enthusiasm for the future. After years of economic stagnation and isolation, a new landscape is forming.

The project has focused on designing a bridge that is a generous and open superstructure, ready to be appropriated by its occupants in various levels of commitment. Designed to be part of the process of transformation of the city instead of an imposition. The proposal is therefore other bridge, which is neither bridge nor building. A public space that is in continuous negotiation of its own rules.

The presentation will be held in english. 

Supervisor: Per-Johan Dahl and Sandi Hilal

Examiner: Gunnar Sandin

Mer om Ana Gilmets examensarbete 
Dölj information om Ana Gilmets examensarbete 

Anton Hansfeldt / A form of movement

This thesis investigates if a deeper relation between form and movement can be achieved and strengthened with the help of digital tools. The work consists of three phases, starting with a foundation of interdisciplinary research regarding different theories about form and movement. 

These are then used as a broad tool set for experimenting with a physical proposal. In the second phase, a site and function is established as an area for this experimentation to take place. This constitutes a cafe/study space in an old industrial building in Kirseberg, Malmö. During this phase a comprehensive folding topology is developed and executed with the help of parametric tools.

The third phase deals with different ways of breaking down the form derived from the previous phase into smaller subdivisions. These subdivisions embody movement in different ways and are designed to generate several constructable outputs where manufacturing, construction, cost and other real world parameters are a vital part of the process. 

This project deals with continuity of geometry and material, altered perception and motion throughout different scales.

Mer om Anton Hansfeldts examensarbete 
Dölj information om Anton Hansfeldts examensarbete 

Anna Hasslöf / Med färg som verktyg

Hur kan färg som verktyg stödja rumslig gestaltning? Detta är ett undersökande examensprojekt i syfte att vidga min förståelse för färg som skapande verktyg av arkitektur i rumslighet. Studien fokuserar på olika fenomen som kan uppkomma beroende på hur färg samspelar med objekt, ytor och rumslighet. Parallellt med detta studeras olika verktyg i syfte att hitta sätt för färg att vara med i den tidiga designprocessen.

För att samla information till undersökningen har litteraturstudier, studiebesök, laborationer samt intervjuer genomförts. Intervjupersonerna är verksamma arkitekter, kolorister och designers som skapar med ett fokus på färg i rumslighet. Dessa intervjuer kretsar kring hur formgivaren tänker kring att använda färg som verktyg.

Upplevelsen av färg är kärnan i undersökandet. Vad upplevs harmoniskt, kaotiskt eller dynamiskt? Tungt eller lätt? Hur upplevs skala och rumsliga hierarkier? Hur kan arkitektoniska kvaliteter skapas med hjälp av färg?

Rapporten behandlar inte själva kulörer i sig med subjektiva konstateranden som “rosa är vackrare än blå”. Den behandlar hur färger förhåller sig till varann: hur mörk eller ljus, hur mättad eller omättad, hur matt eller blank. Hur färg förhåller sig till rumslighet undersöks med hjälp av olika scenografier i modell där färgernas egenskaper testas och analyseras. Min ingång är att det inte finns ett tydligt svar, ett rätt eller fel. Att få fram hur man bör göra eller vad som är “korrekt” är inte syftet med denna rapport. Jag vill istället visa hur man kan tillämpa olika verktyg för att undersöka vad färg kan göra för rumsligheten. Det jag vill ta reda på är hur vi på olika sätt kan ta oss an ett så komplext ämne som färg och efter bästa förmåga utnyttja dess formgivande potential i arkitekturen.

Med färg som verktyg  

Handledare: Jesper Magnusson

Examinator: Nina Falk Aronsen

Presentationsspråk: Svenska

Mer om Anna Hasslöfs examensarbete 
Dölj information om Anna Hasslöfs examensarbete 

Julia Johansson / Att röra sig längs väggen

I detta examensarbete har jag valt att fokusera på upplevelsevärden och hur man med arkitektoniska tillägg kan berika en plats. Platser skapar i sig olika upplevelser och intryck hos oss. Dessa beror ofta på en plats identitet och karaktär. En stor del av detta arbete handlar om platsen och dess betydelse i processen. Förhoppningen är att skapa en förståelse för platsen som kan ge något mer än det rationella.

Det finns en hierarki bland vilka värden som är viktigare i den byggda miljön. Det finns de som menar att vi har hamnat i ett samhälle som är helt baserat på det visuella och att vi förtrycker de andra sinnena. Resultatet av detta är att vi blir mer och mer alienerade vår omgivning. Vi behöver uppleva med kroppen och med det taktila för att förstå vår omvärld. Jag har tagit hjälp av fenomenologin för att få en större förståelse för hur dessa värden är kopplade till arkitekturen. Det i sin tur har lett mig in på skissen som undersökande verktyg. Jag har använt den för att lära känna platsen bättre med förhoppningen att komma närmare de poetiska värdena. Jag har även jobbat med ett narrativ kring hur jag upplever platsen. Både för att själv få en bättre förståelse men även för att enklare kommunicera denna till andra.

Platsen där jag valt att göra detta tillägg är Tjurkö. En ö med spännande historia. Under mitten av artonhundratalet och cirka hundra år framåt vad detta centrum för stenbrytningen som skedde i stor skala i Blekinge. Men till Tjurkö kommer man inte enbart för det gamla stenhuggeriet. Ön är ett stopp för skärgårdsfärjorna vilken många dagsturister använder för att uppleva natur, avkoppling och upplevelse.

Handledare: Nina Aronsen

Examinator: Tomas Tägil

(Presenterar på svenska)

Mer om Julia Johanssons examensarbete 
Dölj information om Julia Johanssons examensarbete 

Julia Mattsson / Skrehällan

På Kullahalvön i nordvästra Skåne finns en alldeles särskild natur. Kontrasterna mellan berg och hav skapar ett dramatiskt och fascinerande landskap, helt unikt för Skåne. På halvöns norra sida finns en liten by som heter Skäret.

 Byn, som ursprungligen var tillhåll för fiske, bebos idag av både sommargäster och permanentboenden. Mitt i byn ligger en obebyggd tomt, Skrehällan, med utmanande terräng. Med en höjdskillnad på åtta meter, vildvuxen växtlighet och vidsträckt utsikt har tomten en speciell karaktär som gjorde ett stort intryck på mig. Mitt arbete handlar om hur jag värnar om det intrycket när jag gestaltar på platsen.

Med tomten i Skäret som utgångspunkt undersöker jag möjligheterna att på ett så skonsamt sätt som möjligt, gestalta en bostad i en terräng med svåra förutsättningar. I arbetet diskuteras diverse angreppssätt och hur de kan bidra till att minimera åverkan på platsen. Syftet är att belysa hur olika metoder kan vara till hjälp vid gestaltning på utmanande platser.

Hur kan arkitektur profitera på en plats utan att förstöra dess ursprungliga karaktär? Mina tankar presenteras i form av ett gestaltningsförslag, ett fritidshus på tomten i Skäret.

Arbetet presenteras på Svenska.

Examinator: Jesper Magnusson

Handledare: Tomas Tägil

Mer om Julia Mattssons examensarbete 
Dölj information om Julia Mattssons examensarbete 

Alexandra Pacoste / Mellan stad och skärgård

Min utgångspunkt har varit de senaste årens trendbrott i boendepreferenser, där storstäderna inte växer i samma takt som tidigare. Stockholm beräknas tappa hälften av den tillväxt staden haft de senaste åren. Småstäder och tätorter med en väl utvecklad kollektivtrafik eller andra möjligheter till pendling har blivit mer attraktiva.

Trenden har varit att flytta till platser med stort utbud av villor, närhet till natur, goda förbindelser till arbete men med rimliga kvadratmeterpriser.

En av de kommuner vars flyttnetto ökat mest de senaste åren är Österåker. En skärgårdskommun på pendlingsavstånd till Stockholm. Bebyggelsen som idag framförallt består av småhus är  relativt utspridd, vilket gör stora delar beroende av bil. För att minska bilberoendet förtätas bebyggelsen framförallt i stationsnära lägen. Kommunen behöver förtätas samtidigt som dragningskraften är just stora ytor och närhet till natur.

I detta examensarbete vill jag därför undersöka hur en tätare bebyggelse kan integreras i en mindre ort som växer snabbt. Samt hur man kan tillvarata kvaliteter av att leva utanför staden, såsom närhet till natur och större öppna ytor i bostadens utformning.

Projektet kommer att resultera i ett bostadsprojekt i tätorten Åkersberga, i Österåkers kommun utanför Stockholm. Tomten för projektet ligger i en brant sluttning som vetter mot en kanal som slingrar sig genom ortens centrala delar.  Bostäderna är planerade efter en analys av dagens boendepreferenser, samt anpassade efter den specifika tomten, dess topografi och kontakt med kanalen.

Handledare: Monika Jonson

Examinator: Catharina Sternudd

Språk presentation: Svenska

Mer om Alexandra Pacostes examensarbete 
Dölj information om Alexandra Pacostes examensarbete 

Johanna Schweitz Fåhraeus / Co-live på taket: en alternativ bostadsmarknad ovanpå platta tak i Stockholm 

Bostäder i storstäder har blivit en svårtillgänglig lyxvara. Bostadsmarknaden i Stockholm fungerar just nu bara för dem som har råd att köpa en lägenhet, kan betala en hög månadshyra eller som stått i bostadskön i många år.

Detta examensarbete söker efter ett alternativt sätt att bo där de boende tar kontroll över sin boendesituation. Resultatet är en alternativ bostadsmarknad med co-livingbostäder ovanpå platta tak i Stockholms innerstad. Genom en symbioslik relation mellan de nya bostäderna på taket, fastigheten vars tak de står på och staden kommer alla tre gynnas av projektet.

Som verktyg för den nya bostadsmarknaden skapar jag grunden till en katalog. Där samlas information, bildmaterial och illustrationer som hjälper fler att bygga co-livingbostäder i det nya boendesystemet. När ett tak har fått bostäder uppdateras katalogen med ritningar och illustrationer.

Examensarbetet undersöker även den delade boendeformen och försöker tänja på gränserna för hur ett delat boende kan se ut. Arbetet avslutas med en gestaltning av bostäder ovanpå parkeringshuset vid DN-skrapan på Kungsholmen.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl
Handledare: Paulina Prieto De La Fuente

Presentationen kommer hållas på svenska.

Mer om Johanna Schweitz Fåhraeus examensarbete 
Dölj information om Johanna Schweitz Fåhraeus examensarbete 

Kerstin Serin / Rönne Å BB

Genom att studera den svenska förlossningsvården och därefter själv gestalta en förlossnings- och BB-avdelning är målet med mitt examensprojekt att skapa vårdmiljöer som känns trygga, välkomnande, attraktiva och välfungerande för både patient, närstående och personal.         

Projektet består av skrivet material och formgivning av en byggnad där fokus ligger på de rumsliga upplevelserna såsom dagsljus, möjlighet till att vistas utomhus, utblickar, rymlighet, färg, form och material. Särskilt fokus ligger på förlossningsrummet där allt från sitt- och sängplatser till utformning av innertaket har betydelse för både den födande och anhöriga.

Projektet syftar till att undersöka den rumsliga vårdmiljöns betydelse för både den födande kvinnan, sjukvårdspersonal och anhörig/stödperson, och på vilket sätt rumsliga kvaliteter kan bidra till trygghet och välbefinnande inom vårdmiljön på förlossningskliniker och BB. Vilka faktorer som spelar roll för patienten skiljer sig mycket från personalens. På vilket sätt arkitekturen kan underlätta för personalen att utföra sitt arbete, trivas och känna sig säkrare på sin arbetsplats kommer också vara en nyckelfråga i detta projekt.

Mitt projekt kommer inte lösa krisen inom förlossningsvården i Sverige men kan förhoppningsvis bidra till en ökad förståelse kring vikten av en god miljö inom den för både patient och personal. Förslaget eller studierna bakom projektet kan bli en del i den aktuella debatten om besparingar på en vård som ofta tycks drabbas hårt - nämligen kvinnosjukvården.

Examinator: Tomas Tägil

Handledare: Sandra Kopljar

Arbetet presenteras på svenska.

Mer om Kerstin Serins examensarbete 
Dölj information om Kerstin Serins examensarbete 

Autumn 2022

Susanne Bengtsson / På spaning efter den sanna verkligheten

Hur upplever vi arkitektur? Och varför är den vetenskapliga objektiviteten är otillräckligt och begränsar oss? Att bara beskriva verkligheten utifrån ett perspektiv ger en förenklad och enkelriktad bild.

Syftet med projektet är att diskutera synen på objektivitet respektive subjektivitet; genom subjektiva betraktelser och medveten förflyttning är mitt projekt en undersökning utav parallella världar.

Arbetet har utgått ifrån en undersökande intuitiv process i form utav illustrationer och korta texter. De har sedan analyserats, kategoriserats och befästs teoretiskt. Det första beslutet jag tog i arbetet var att allt skulle samlas i en bok för att ha något att utgå ifrån. Böcker har alltid varit en stor del i mitt liv och jag bär nästan alltid med mig en bok och boken blev en tydlig ram för att kunna sortera mina tankar, idéer, bilder och frågor kring arkitektur.

  • Examinator    Sandra Kopljar
  • Handledare    Martin Svansjö
More about Susanne Bengtsson's degree project 
Hide information about Susanne Bengtsson's degree project 

Ríkarður Már Ellertsson / Concurrent Growth

The definition of a home varies greatly depending on the individual. The reason being that a home is not just a house that someone lives in; it is also a feeling. Therefore, one can say that it surpasses the physical and by doing so it turns into something much greater and complex. Because of this there are numerous interpretations to be had of what exactly a home is or represents.

For me a home means safety, a space that you can call your own and be yourself without compromise. It represents a place of learning and of growth. The safety and the feeling that comes with knowing you have a home, your home, is a feeling that everyone should be able to know and experience. Many experience this feeling in their childhood. However, there comes a time in every person's life when an individual must leave their childhood home and establish a home of their own.

In today’s world that is getting increasingly harder to do. Especially if you live in Iceland, as it consistently ranks among the topmost expensive countries to live in. Affordable living arrangements are hard to come by as prices for land, real estate, and rented apartments have skyrocketed in the past few years and only seem to continue to rise. While affordability is primarily a problem on the larger scale of planning, regulations, and politics, architecture still has the potential to make an impact.

This thesis project aims to investigate the potential of growing homes in steps in concurrence with the households’ needs and finances. This idea is approached through extensions in the form of interchangeable and standardized units of ceilings, walls and floors fitted into a rectangular framework. Furthermore, the thesis pairs this initially lower footprint building with how prices for plots of lands are calculated.

Presenting in English. 

AAHM10 Master in Architecture 

Supervisor: Jouri Kanters

Examiner: Paulina Prieto de La Fuente

More about Ríkarður Már Ellertsson's degree project 
Hide information about Ríkarður Már Ellertsson's degree project 

Hanna Høibo / Å brodere: møter og framtider i Västra Hamnen i Malmø

På hvilken måte påvirker verktøyene vi bruker som arkitekter hvordan vi tenker på rom, og hvilke framtider vi kan forestille oss? Oppgaven tar utgangspunkt i teoriene til feministiske tenkere som Donna Haraway og Karen Barad, som kritiserer hvordan vi vanligvis representerer rommet og framtiden.

Representasjoner legger ofte stor vekt på rommets geometriske og visuelle egenskaper, mens det kroppslige, materielle og abjekte skyves til side. De viser som regel én Framtid. Men hvem sin Framtid er dette? Og når hender den? Haraway mener at fordi vi tenker igjennom verktøyene våre, har hvilke verktøy vi velger, betydning for hvilke tanker vi kan tenke. Om vi skal snakke om rommet som relasjonelt, dynamisk og i stadig endring, heller enn objektivt, statisk, stabilt og med kun én mulig Framtid, behøver vi kanskje andre verktøy enn de vi tradisjonelt bruker?

For å utforske dette har jeg gjort praktiske undersøkelser med broderiet som verktøy. Utgangspunktet har vært gåturer gjennom Västra Hamen i Malmö, der jeg har pratet med folk jeg har møtt, og spurt dem hvordan de opplever området, og hvilke framtider de kan forestille seg der.

Fordi broderiene er taktile, blir opplevelsen av dem kroppslig. Møtet mellom broderiene og den som har dem i hendene blir også dynamisk; det krever bevegelse gjennom berøring, og innebærer muligheten til å påvirke resultatet gjennom å dra i, klemme på, eller rive i arbeidene. Snu dem rundt, stikke fingrene igjennom eller vrenge dem, for å forstå dem, og kanskje oppdage nye verdener eller tenke nye tanker. Slite dem ned, eller etterlate seg skitt. Ønsket er at arbeidene skal hjelpe meg forstå teorien bedre, og utfordre hvordan jeg tenker på arkitektur generelt. Samtidig blir modellene materielle virkeligheter i seg selv.

Veileder: Nina Falk Aronsen
Eksaminator: Sandra Kopljar
Språk: Norsk

More about Hanna Høibo's degree project 
Hide information about Hanna Høibo's degree project 

Anton Öst / Parts and their wholes

A building can be thought of a whole consisting of multiple parts. The study of parts and the wholes they form is in philosophy called mereology. With the help of mereology, I study the relationship between wholes and parts and its different types of tectonic expressions. Specifically, I am exploring how a procedural method can be used to develop a whole and the parts in parallel.

The core of my work lies in the computational design, where I present a method on how to work with mereological wholes. I have developed a tool in Grasshopper for this. This tool makes use of an algorithm called Wave Function Collapse, and this is what I use to distribute and guide the placement of parts based on the relations the parts can have among themselves. This leads to a design process where most of the design work happens in the design of the parts and their possible connections to other parts. These connections and relationships need to be designed in a way that can produce a meaningful whole.

Examiner David Andréen

Supervisor Gediminas Kirdeikis

More about Anton Öst's degree project 
Hide information about Anton Öst's degree project 

Ghada Shaaban / Reclaiming Eco Assemblages – Emphasis on ecosystem resilience in human-oriented urban design in Varvsstaden, Malmö, Sweden

Many cities are facing the problem of old industrial areas whose soil has been contaminated with toxic substances created by different historical activities within the area. The great unsolved environmental problems, such as: water, soil and air pollution problems, and habitat loss in the Öresund region today, are a result of the industrialization era.

“Reclaiming Eco-Assemblages” lays out a manifesto for increasing consciousness in thought and in actions when proposing an urban design for post-industrial areas. It also addresses problems related to climate change including environmental degradation and increasing climate extremes. The interdisciplinary approach taken in this thesis culminates key aspects and potentials that evoke ideas and reactions for governments, architects, and developers in order to implement blue-green strategies with nature-based management. The project site is called Varvsstdaen. It is an old industrial area in the western harbor of Malmö, Sweden. I have chosen Varvsstaden as it is a prioritized development area for Malmö City. The site today is experienced as an empty backside of the city. The development of the detailed urban design of Varvsstaden follows a literature study of ecological urbanism and nature-based management. This was supplemented with an in-depth regional and specific site analysis that focuses on spatial aspects of the existing and newly built environment in relation to the spatial quality of the green and blue landscapes as they make the cities healthier, livable and attractive for all species. Varvsstaden, as proposed in this project, will become a pedestrian-friendly district with a continuous and directly accessible green path. Flexible yet robust spaces with visual and spatial connectedness will be the highlight of the project aiming to achieve a cohesive and holistic urban design approach. 

More about Ghada Shaaban's degree project 
Hide information about Ghada Shaaban's degree project 

Kateřina Rybínová / THE NEW ‘GOOD’: Exploring a new urban lifestyle that would ensure us with a resilient future in central Stavanger, Norway

We want to have a good life!

In fact, this is the core of urbanism and the reason why we keep building and constantly improving our cities. The ideal of how we wanted to live has changed through the time and developed intto a form many people are satisfied with. But there is so much behind us living this ‘good life’.

The urgency of climate crisis and the worsening situation for humans in afflicted regions and the wildlife worldwide is alarming. No wonder why many people have started feeling worried and therefore it affects our mental health as well. We have to change the whole system and search for new ways how to exist and not harm the environment at the same time.

The case of centrally located waterfront in the fourth biggest Norwegian city gives the opportunity to create a new district that would combine resiliency for the future with attractivity for now, while connecting with the history as well. An industrial landfill area will be reconnected to the city and transformed into a lively district, where nature and culture meet and where people live more sustainably. Parking lots will be transformed into flourishing parks and people will be given comfortable solutions to move around without cars. The coastline will be arranged for humans to enjoy and for animals to thrive, and it will at the same time protect the city from the rising sea. A new festive street will gather a wide range of activities for everyone. People will be living in cooperating communities, surrounded by business opportunities and innovative solutions focused on pushing the research forward.

Through this exploratory transformation we may understand that we can live ‘a good life’ even though it will look different from the life that we are living right now.

More about Kateřina Rybínová's degree project 
Hide information about Kateřina Rybínová's degree project 

Augusta Blohm / Tectonics & Disassembly

The construction of a building does not always work the way it appears to work. Within a theoretical framework rooted in writings by Eduard Sekler, Karl Bötticher and Martin Heidegger, this thesis presents a discussion on the importance of the tectonic expression when designing a building with the intent that it should be easy to disassemble. Is it enough to make a building dismountable, or does the building also need to appear to be dismountable?

I have designed a dismountable art gallery. With the help of a list of four core principles of design for disassembly, I try to navigate the process of purposely trying to emphasize specific construction aspects. Quickly, it becomes apparent that the tectonic expression should in fact be able to make a building easier to disassemble. The easier it is to understand how forces act on the building, and how different building elements can be taken apart, the easier it will be to disassemble it. But are these practical uses for tectonics all there is? What about “impractical” values, such as expressing moods and creating atmosphere?

Sekler, whose definition of the word tectonics lays the foundation of the thesis, argues that the most successful architecture cannot be designed through conscious control. Is trying to express disassembly not an attempt at taking conscious control? Can it be guaranteed that the building ends up expressing what it needs to express for it to be easy to disassemble?

  • Examiner: Per-Johan Dahl
  • Supervisor: Gediminas Kirdeikis

The presentation will be held in English.

More about Augusta Blohm's degree project 
Hide information about Augusta Blohm's degree project 

Alice Franzon / Vad kännetecknar en bra lekmiljö?

Detta är ett undersökande examensprojekt i att översätta kunskap om goda lekmiljöer till fysisk form. Det är ett sökande i hur lekplatsens fysiska gestaltning på bästa sätt kan svara till lekens behov.

Fungerande lek barn emellan bygger på turtagande och lyhördhet. Barnen tolkar varandra och bygger vidare på de andras fantasi. Uppstår inte detta samspel då ett barn i stället är för dominant och inte lyssnar in de andra blir leken lätt tråkig och ointressant.

Dagens typiska lekplats på en platt yta täckt i gummimatta inringad med ett staket och med slumpmässigt utplacerade lekredskap kan i sig beskrivas som dominant. En miljö som styr barnets lek och rörelser, gå upp här, åk ner här ect. Precis som man lätt tröttnar på den dominanta lekkamraten tröttnar man fort på den dominanta lekplatsen.

Jag vill i detta examensarbete presentera en lekmiljö som stimulerar barnets fantasi, en miljö som låter barnets inre bilder projiceras på den fysiska verkligheten. En miljö som tillåter barnen att vara medskapare av platsen och tar leken på allvar.

Jag har genomfört litteraturstudie och erfarenhetsstudie i form av minnen från min barndom. Den samlade kunskapen har lätt fram till följande 4 huvudprinciper.

  • Medskapande
  • Frihet och tillit
  • Mångfald
  • Respekt och trygghet

Huvudprinciperna är sedan uppdelade i ytterligare underkategorier som gestaltas i modeller.

Handledare: Alva Zalar

Examinator: Sandra Kopljar

Presentationsspråk: Svenska

More about Alice Franzon's degree project 
Hide information about Alice Franzon's degree project 

Hanna Ohlin / Monbijou – den delade bostaden

Under min utbytestermin i Milano hösten 2021 började jag fundera på vad vårens examensarbete kunde tänkas handla om. En helg åkte jag och två kompisar till Venedig för att besöka årets biennal med temat ”How will we live together?”. Efter besöket blev jag väldigt nyfiken på att utforska delade boendeformer och fröet till examensarbetet var sått. Idag ökar intresset för kollektiva bostadsformer och jag tror det är en trend som kommer hålla i sig. För att leva mer hållbart behöver vi ställa om våra levnadsvanor och vara öppna för att dela mer med varandra. I mitt arbete har jag valt att fokusera på den delade boendeformen coliving.

Examensarbetet tar upp vad coliving kommer ifrån, vad det är idag och hur det skulle kunna se ut i form av ett gestaltat förslag situerat i centrala Malmö. Platsen för projektet är ett tomt kvartershörn i korsningen Monbijougatan och Helsingborgsgatan på Möllevången. I arbetet undersöker jag vilken typ av rum som behövs, hur gränser mellan privata och delade ytor kan utformas samt hur sociala interaktioner kan främjas med hjälp av arkitektur. För att även gynna en långsiktig hållbarhet utforskar gestaltningsförslaget hur boendet kan vara flexibelt över tid och förändras av de boende när nya situationer uppstår.

More about Hanna Ohlin's degree project 
Hide information about Hanna Ohlin's degree project 

Wendy del Carmen Hernandez Madrigal / Creating community in high-rise buildings

It is a well-recognized fact that a city will continue to grow whether or not it is desirable. Growth is not something that can be stopped, only contained and influenced. In that way, there is a need for new concepts and approaches to urban space planning and this could be in the form of vertical cities. 

The tall building is indeed a vertical progression of a horizontal city and should be considered a vertical urban design and all the conventional considerations in the ground-plane of any typical urban design project need to be applied to the vertical plane of a tall building. Additionally, we know that incorporating mixed-use into our urban plans leads to more livable cities. The diversity of functions in tall buildings could vary from one floor to another creating more option activities for different users, design flexibility and city vitality than a single use function building.

In order to create a strategy to allow me to work in the complex section of a tall building I created three qualities that combine good design of the physical infrastructure of the built environment along with ways to engage, empower and enable people and communities to thrive: Mobility, Physical and People. They are based on the concept of livability and quality of life.

The former is used in many aspects of urban design and new approaches to city, the latter is one of the most important dimensions in sustaining any urban development. Finally, I added a third concept “the composition of a tall building” to understand it and come up with some solutions in the creation spaces of social and environmental contact that is based on both allowing the public and controlling the residential area. In order words, taking the steps of bringing the public into a vertically rising urban environment.

The site I chose was Hyllie that is today in rapid development with planning and construction of homes, offices, schools, preschools, parks and streets. In 2040, it is estimated that 25,000 people will live here.

More about Wendy del Carmen Hernandez Madrigal's degree project 
Hide information about Wendy del Carmen Hernandez Madrigal's degree project 

Hugo Settergren / UTMARKEN: envisioning Skåne’s new edible landscapes

Planet earth is getting hotter and regional climates are becoming increasingly unpredictable across the globe. Cities and communities on all continents are already impacted by the changing climate, but also two other crises – the fossil-energy decent and the 6thmass extinction event. These three complex and interconnected crises all increase the risk of food becoming a scarce resource. In fact, historically, feeding people is the key factor of maintaining stability in human societies. 

The countryside provides the foundational systems of which feed all cities and communities. The relationships between countryside and cities are therefore becoming increasingly important on a local level as these crises unfold. The border between cities and countryside is where the collaboration of both sides will begin, learning along the process how to feed ourselves sustainably in a more local world.

Today, there are systems of cultivation which produce substantial amounts of food and resources without the negative consequences of industrial (or conventional) agricultural practices. These systems are founded on practices that have been used in small scales in different corners of the globe for millennia –however they are now also seen from a scientific perspective. The benefits of agroforestry and restoration agriculture have the potential of; restoring habitats for wildlife, increasing soil fertility, preventing erosion, and stabilizing weather patterns – all while producing resources that cities need.

Integrating local cultivation of food and resources is crucial for both production and educational purposes – both important when working towards food security. The project described in this thesis is about finding a bridge between the city, in this case between Brunnshög in Lund and its neighboring and vast agricultural lands on the Scanian plains. The findings in this thesis shines light upon the pressing issue of local food security, and contributes to envisioning ways to design new edible landscapes.

More about Hugo Settergren's degree project 
Hide information about Hugo Settergren's degree project 

Vinícius Ferreira de Oliveira / Completing the borders of Kalmar

The city of Kalmar has a rich history, being a hanseatic city, giving name to a union of kingdoms, being one of the main entrances of Sweden and having one of the best-preserved fortified cities in northern Europe. The city demolished its wall (and borders) aiming to grow and expand its geographic influence.

Now the aim is to use the remainder areas next to the former wall to continue and complete the expansion of the city, but instead of occupying the agricultural land, completing spaces in the city center. The area of former wall which was left behind during the urban sprawl process now gives space for a contemporary vision to the city. The proposal aims to highlight and reinforce Kalmar’s unique cultural history within the city center in a network that includes new uses along the water, the university, the castle, the fortification remains in the old town and the city park. The proposal has the following questions as a framework: How to keep the small scale of the city and turn it into a destination? How to keep the tradition through history and propose a contemporary district? How to conciliate the urban spaces with the landscape? Kvarnholmen in Kalmar is transformed under this proposal. Industry and warehouse operations are replaced by university’s activities, businesses, culture, residential buildings and a destination for tourists. The target image is a contemporary district completing the borders of a historical center.

More about Vinícius Ferreira de Oliveira's degree project 
Hide information about Vinícius Ferreira de Oliveira's degree project 

Anastasia Chatzikonstantinou / Kvarteret Ithaka: A proposal for a new housing district in Lund’s northern university area

Matters of housing are an often-discussed topic within architecture these days. In particular, Sweden, like large parts of the developed world, faces right now a multitude of unique issues related to housing. It has become an expensive commodity, especially for younger people, who are often forced to live in small rooms with expensive second-hand rent, move often, stay with their parents much longer than they want to, and refuse job and education opportunities.

Most of the housing stock that already exists is old, with outdated plans that do not fit with the lifestyle and needs of modern people. The modern ideals of the separation of functions have created housing districts that lack life, and whose residents are forced to commute long distances in order to work or access necessary commodities. Elements such as access to nature and environmentally friendly practices are not often taken into account.

Within this context, is it possible to design a housing neighborhood that is a satisfactory response to contemporary society’s many demands? Is it possible to create an intervention that offers multiple forms of housing, as is appropriate in today’s diverse society, as well as being environmentally friendly, combining multiple functions, and interweaving nature and urbanity?

This project my own effort to approach these questions within a realistic context. I shall design a new housing area located within Lunds Tekniska Högskola’s campus.

The presentation shall be held in English.

  • Supervisor: Jesus Mateo
  • Examiner: Tomas Tägil
More about Anastasia Chatzikonstantinous' degree project 
Hide information about Anastasia Chatzikonstantinous' degree project 

Eira Hultman / Rum för annanhet i en mobil bastu

För att skapa en inkluderande stad i ett samhälle som består av en mångfald av människor behövs också en mångfald av typer av rum och sociala sammanhang. Jag har i mitt examensarbete undersökt hur arkitektur kan skapa tillfälliga rum av annanhet i en urban kontext och vilka möjligheter tillfälliga normbrytande rum har för att göra staden mer tillgänglig.

För att undersöka detta har jag utformat och byggt en mobil bastu samt arrangerat queer bastu. Jag har under arbetet fokuserat på görande och att undersöka genom att testa. Jag har även sökt att ta in brukarperspektiv och skapa deltagandeprocesser, vilket har påverkat projektet från grundbriefen, genom byggprocessen och fram till bastupremiären.

Examinator: Sandra Kopljar

Handledare: Nina Falk Aronsen

Presenterar på svenska.

More about Eira Hultman's degree project 
Hide information about Eira Hultman's degree project 

Max Strömberg Bååth / Hur förvaltar vi miljonprogrammet?

Hur förvaltar vi bäst miljonprogrammets byggnader? Mitt examensarbete undersöker hur vi kan uppdatera dessa nu 50-år gamla byggnader, en fråga som nu är väldigt relevant då runt 20% av alla dagens lägenheter byggdes då. Fokusen har varit på miljö och energifrågor men även ett försök att höja bilden av områdena. Tanken är att det kan ge miljonprogrammet ett ”ansiktslyft” eftersom de i grunden är bra bostäder och en stor del av Sveriges bostadsmarknad.

Sättet arbetet har sket på är genom ett pilotprojekt där en arketypisk miljonprogramsbyggnad i Holma i Malmö har renoverats. Jag har bland annat gjort beräkningar för hur väl isolerade väggarna är nu och vad som skulle behövas för att nå moderna BBR standards, gjort beräkningar och simuleringar av dagsljus och möjlighet för solenergi. Detta, tillsammans med platsanalyser och intervjuer av boende har sen legat till grund för min design av en ny fasad och tillägg på området.

En ny fasad med tilläggsisolering kan både ge ett ”ansiktslyft” till byggnaden och göra klimatet bättre inomhus. Förutom mer isolering ger modernt byggande även färre köldbryggor, det tillsammans med installation av PV kan ge en noll eller nära noll energi byggnad för klimatet. Ur både ett klimatperspektiv och ett trivselperspektiv har jag även haft en fokus på gröna, levande väggar, biodiversitet och odling. Växter och insektshotell finns hela vägen upp längs fasaden för att högst upp gå över till en full vertikal trädgård.

Mycket tankar har naturligtvis gått till att göra området och byggnaden trivsam, vacker och trevlig för de boende men utan att tumma på verkliga byggregler eller gå allt för långt mot en skrytbyggnad som skulle kosta mer än den smakar.

Examinator: Jouri Kanters
Handledare: Marie-Claude Dubois

More about Max Strömberg Bååth's degree project 
Hide information about Max Strömberg Bååth's degree project 

Katharina Deisting / Grätzltransformation – Implementing the Superblock 2.0

The IPCC report published in 2021 shows that global warming and its consequences progress at a rapid rate. (IPCC, 2021, p.4) In order to mitigate and adapt to the consequences of climate change, urban planning and design play a crucial role. In 2016, transport was responsible for almost 30% of the total CO2-emissions of the EU (European Environment Agency, 2019). 72% of those 30% could be accounted for by road transport (ibid. 2019). How cities are planned strongly influences the mobility patterns of its citizens which consequently impacts the carbon footprint. 

The concept of the so-called superblock has been used as a tool in Barcelona to reorganize traffic and create more walkable and cyclist-friendly neighbourhoods. This facilitates less pollutant forms of mobility and creates more room for lively public spaces. The theoretical part of this thesis explores the block as a typology and then focuses on the superblock. It explores how the superblock could help to mitigate the consequences of climate change and relate it to the ecological and social dimension of sustainability. In order to do so, the concept and origin of the superblock is firstly introduced as well as an already implemented project in Barcelona presented.

The second, practical part of the thesis explores the implementation of a superblock in Vienna, Austria. The traffic within the site is reorganized and design solutions for the new streetscapes proposed. A central design proposal is the Hasnerstraßen HUB, a mobility hub that centralizes the parking possibilities and represents a new public space. Furthermore, the work explores how nature-based solutions could be integrated in the superblock as a typology to help adapt to the consequences of climate change. By doing that, an “advanced version” of the original superblock - the Superblock 2.0 will be proposed.

Sources:
European Environment Agency (2019) CO2-Emissionen von Autos: Zahlen und Fakten (Infografik), Europa.eu. Available at: www.europarl.europa.eu/news/de/headlines/society/20190313STO31218/co2-emissionen-von-autos-zahlen-und-fakten-infografik (Accessed: 22.01.2022)

Masson-Delmotte, V. et al. (2021) Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Available at: www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_SPM_final.pdf (Accessed: 24 January 2022).

Vienna (Austria)

Supervisor: Teresa Arana Aristi

Examiner: Jesper Magnusson

More about Katharina Deisting's degree project 
Hide information about Katharina Deisting's degree project 

Ása Katrin Bjarnadóttir / The Blue Ribbon of Akranes - A Walk Through History

There is only one large ocean that makes up our blue marble, even though we’ve given it many different names. It’s difficult to see where one ends and another begins and change in one place has an effect elsewhere. The ocean connects us all and we are depended on its grace to provide us with life. The beach opens our way to the world and closes us off. It is a conflict zone in times of climate change and it’s where life becomes so tangible through the power of the waves and the delicateness of each shell.

The sea provides us with a variety of foods, evens out the temperature on Earth and plays a key role in the water cycle. Life as we know it would not thrive without it and every other breath we take comes from the sea.

This project proposes to enhance the existing attraction of the shoreline in Akranes, Iceland, by connecting, activate and rebrand the shoreline. The municipality would be a pioneering town in Iceland to address nature experience, effects of climate change and connect water and land with a holistic plan that would also serve as a platform for education by offering people a window to the magical world of these transformation areas.

Akranes’s coastline has been shaped by the town’s historical development. During the last few decades, the town has gone through rapid transitions from being dominated by industrial fishing and cement factory and now stands at a crossroad to reinvent itself.

People belong as much to the ocean as the ocean does belong to them and therefore a symbiosis between them must occur. The coastline reflects the history of the inhabitants of Akranes, allowing them to recognize themselves in the landscapes and the beach, creating a sense of responsibility to take care of this life support system and respect the ocean.

More about Ása Katrin Bjarnadóttir's degree project 
Hide information about Ása Katrin Bjarnadóttir's degree project 

Spring 2022

Niloufar Aghili / “High On Wood”  A tectonic shift from concrete to mass timber

By looking at contemporary practices of multi-story buildings in timber, it seems that they usually follow the concrete tectonic language as their ancestors in the modern era. However, with a paradigm shift to sustainability, we need to rethink the way we design and construct.

In other words, with a material alteration from concrete as the primary construction material of the 20th-century to mass timber as the sustainable construction material of the current century, there is a need for a tectonic shift from concrete to wood. The fact about the newly engineered wooden materials is that they brought the structure and architecture back together since their divorce in the modern movement.[1]

Considering the long tradition of wooden construction in Sweden and the importance of maintaining and developing this culture in contemporary multi-story structures, the current thesis aims at investigating how a medium-rise residential wooden building could take shape following timber tectonic instead of concrete. As a case study, about a 400 sqm parking lot located on the western side of Lund in Sweden has been used to design a multi-story residential building where I tried to do an integrated design of architecture and structure in timber.

Besides its technical aspect, the term tectonic is more about the qualities, and that is what differentiates it from technology. In this respect, if we assume measurable and unmeasurable attributes in the architecture of a home, tectonics would be a non-measurable quality, while technology would be a measurable quantity.[2] Therefore, in my work, aside from the technical aspects, I mainly tried to explore the tectonic qualities of wood and its influence on the unmeasurable attributes of a home.


[1] Aryan Khalighy, With Mass Timber and the Scandinavian Effect, Harvard University, 2020

[2] Ola Nylander, Architecture of the home, 2002

More about Niloufar Aghili's degree project 
Hide information about Niloufar Aghili's degree project 

Josefin Antus / Ådalen - Craft in Continuation

The site of the project is located in Ådalen, a stretch along Ångermanälven in northern Sweden. A region that during the 19th century grew and flourished through the wood industry only to stagnate and be phased out in the middle of the 20th century. After that, the region has been fraught with closures and population decline.

In relation to the industries that have existed in the region, I have chosen the program of the building to be a school of crafts with specialization in wood, glass and metal. The school would bring the local population and students from around the country together and consequently revitalize the area.

The project sprung out of an interest in how architecture can establish a connection to a place. Ådalen carries an industrial history which physical traceslargely have been erased. In the project I explore both the visible remains in the physical environment and those that are gone but remain in the collective memory. Seeing the building as a reflection of the various layers both physical, historic and cultural that together form the landscape it sits in.

More about Josefin Antus' degree project 
Hide information about Josefin Antus' degree project 

Burak Ertugrul Güney / Thresholds of Taksim

Spatial experience can be perceived as a kind of exploration of space that evolves within the fragments of lived moments and transforms over time. Squares, parks, and streets are the primary urban spaces where social interactions are experienced at an extremely high level. 

Taksim is one the most important and memorable public spaces of Istanbul, Turkey by being an assemblage of a square, a park, and surrounding structures. The fragmented transformation in Taksim, so-called a process of disidentification, follows a perspective that takes into account how the changes in the essence of a public space have transformed the area into a decontextualised void. The lack of enclosure of the square, out of scale spatial configurations and the disappearance of urban continuity which cause spatial orientation and articulation problems are the major problems that adversely affect the urban experience are observed under existing conditions in Taksim.

This project aims to reactivate and redefine Taksim and its surroundings by enhancing spatial integrity, creating new interventions, and providing new functions to contribute to the development of daily life activities. To accomplish this aim, this project uses threshold spaces as a tool to revitalize an historical urban public space in the context of a collective memory. It explores a spatial orientation that recontextualizes the users in the square within the spatial framework and integrates with the urban memory through the use, reinterpretation, and design of transition spaces. The vanished traces of the past and the traces that are still accessible will be references for spatial definitions on the revitalization of urban public spaces by investigating the historical breaking points defined by the political background and the urban interventions affecting the process of change in Taksim.

More about Burak Ertugrul Güney's degree project 
Hide information about Burak Ertugrul Güney's degree project 

Johan Gullers / Malmö Konstmuseum – a typological study in architecture
space and order

The thesis focuses on both developing an architectural design as proposal for new premises for Malmö Konstmuseum as well as investigating specific topics in architecture theoretically. The project is a typological study of form, space and order with a focus on structuralism and deals with man’s relationship to its spatial environment, character and relations.

For oneself between others and it’s built environment. It begins with defining and describing concepts in architecture and creation that are used as starting points for a design. These can be understood and developed in parallel within, against and next to each other. The concepts are arranged in three groups of triads which deal with a topic. The first topic is ‘architecture’: 1.architecture (structuralism) 2. program (museum) 3. building (wood). The second, ‘spaces’: 1.space (vision and movement) 2. room (limits and frames) 3.  encasement (functionalism) The third, ‘context’: 1. place (Rosengård) 2. macrostructure (Industrial and cultural implications) 3. ideosphere (incursions, surealism). These establish orders in how architecture can be interpreted and in turn formalize to be systematized and contrasted. From this order an overall abstract architecture is created to intermediate the formalized ideas. The architecture is in turn is broken down into components and parts within. The components are illustrated and reviewed in themselves as separate. They are put together to assemble components for new meanings in its variations in shape, position and scale. One component can address to several assigned tasks from the idea structure, and one task can have several corresponding components. Through the composition of the parts, the architecture in concrete is massed that in turn start to form larger compositions, spatial and material relations that can be reviewed again. Structures in structures. The design principle is additive where components are defined and designed through a grid structure which finalizes into a building. The result is the proposal for Malmö's new art museum.

More about Johan Gullers' degree project 
Hide information about Johan Gullers' degree project 

Aloys Heitz / AI : Architects Inferiority

In this thesis, I am testing the potential of a machine learning algorithm as a creative collaborator.

This is tested through the implementation of a new framework for the design of a summer house.

I am training a Generative Adversarial Network (GAN) to generate new summer houses based on a dataset of existing ones.

Such a tool allows me to shift my role as an architect from designer to curator. I curated the input dataset, let the model generate novel geometries and I am assessing the outputs.

This framework allows more iterations, more testing and tryouts and ultimately unexpected configurations.

I suppose the post-human qualities of the generated images have the potential to break away from architectural preconceptions. I aim to diversify morphogenesis processes to fuel the discourse on the architect’s role in the future.

Additionally, I reflect upon the definition of creativity, the elements that make a space human and the implications of post-human design.

More about Aloys Heitz's degree project  
Hide information about Aloys Heitz's degree project 

Chuge Liao

The countryside is a concept in contrast to the city. We can define the countryside broadly as a collection of all areas other than cities, as mentioned by Rem Koolhaas in his book "Countryside, a Report", or we can narrow the boundaries of the definition to get a closer look and contact with each individual village in all its richness and diversity.

Rural revitalization is a rural development strategy that has been widely referred to in China in recent years and was first proposed in 2017. Compared to the urbanization of the countryside, which was often mentioned before this, the rural revitalization policy places more emphasis on culture, history, and the tourism industry in rural development. Economic benefits are no longer the only criterion for judging development, and the investment of funds is no longer an inefficient model of painting a big pie. Guided by this policy, as an architect, I have become involved in the countryside through architectural design.

Shiyou Village in Nanfeng County, Jiangxi Province, is a village with a century-old history. The village's Nuo festival culture is a traditional custom. At the same time, the identity distinctions associated with it, such as headmen and eight uncles, carry the bloodline links of the village. In this graduation design, I took this as an opportunity to propose a phased overall strategy for Shiyou Village, attempting to revive the village through the renovation of old buildings and showcase the Nuo culture to a wider audience.

More about Chuge Liao's degree project 
Hide information about Chuge Liao's degree project 

Anna Ridder / Kronprinsen - a city within the city?

The residential complex Kronprinsen, in Slottsstaden in central Malmö, was built between 1959 and 1964. One of the architect's, Thorsten Roos', underlying idea was that it would work as a city within the city, which it also did in many ways.

Since then a lot has changed and happened, both regarding the view of a city and how Malmö works as a city today, therefore Kronprinsen itself does not act as a city in the same way today. In this project I investigate if Kronprinsen again could act like a city within the city, by introducing and changing its typology and parts of its design and function.

More about Anna Ridder's degree project 
Hide information about Anna Ridder's degree project 

Hao Wu / The "Young-Old" community

The term "Young-Old" was introduced in 1974 by Bernice Neugarten, who further subdivided the elderly population. This term also corresponds to the third stage of the life cycle of childhood, adulthood, "Young-Old" and "Old-Old". According to this quadripartite division, "Young-Old" can be called the "Third Age." 

This group is the new and rapidly expanding elderly population of healthy and independent. The thesis focuses on the "Young-Old" group research, including demographic development, Population findings & hypothesis, Pension system & retirement, and relevant cases.

The research sequence starts with socio-demographic background information, moves on to the history of senior communities and case studies of innovative senior communities, and then to user research to summarize keywords and prepare for the practical sessions through transcription.

The ultimate "Young-Old" community design is based on a site in Helsinki, Finland. The site is located in the north center of Metropolis, near the city hospital, train station, commercial center, and stadium, making it ideal for the "Young-Old" group's recreational life. The senior community consists of public spaces such as hotels, meeting rooms, gyms, restaurants, offices, and semi-private spaces such as woodworking workshops, metalworking workshops, exhibition spaces, chapels, libraries, and children's playrooms.

The design concept does not refer to traditional architectural cases of senior communities but rather to the activity level of urban façades, the proportion of building scale related to the urban texture, and the non-hierarchical combination of partial buildings. The aim is to design a space as a terrain with multiple identities, where the community becomes a "Young-Old" interactive architectural space.

More about Hao Wu's degree project 
Hide information about Hao Wu's degree project 

Samuel Fagerberg / Stilla rum

Mitt examensarbete handlar om hur man gestaltar rum som tillgodoser människans behov av att gå ner i tempo, kontemplera och finna ro i stadsmiljö. Kontemplativa och tysta rum med publik karaktär är vanligt förekommande inom olika byggnadstypologier och samhällsfunktioner, såsom parker, museum, bibliotek och kyrkorum. 

Det jag vill utforska i mitt arbete är en byggnadstypologi som fungerar som ett komplement till dessa publika stilla rum. En typologi som  fungerar som andrum i staden, där fokuset ligger på rummets kontemplativa atmosfär som ger lugn och förhöjd närvaro till besökaren. Där spontana möten kan uppstå och där människor kan vara ensamma tillsammans. I undersökningen gör jag två gestaltningsförslag på två olika platser i Malmö: Raoul Wallenbergs park och Posthusplatsen.

Examinator: Gunnar Sandin

Handledare: Erik Tonning Jensen

More about Samuel Fagerberg's degree project 
Hide information about Samuel Fagerberg's degree project 

Nicholas Hartman / Grunkor och spår

Nyhamnen är ett framväxande område i Malmö beläget norr om centralstationen och innefattar Inre hamnen och Frihamnen. Spår av hamnens rika historia hittas i arkitekturen i form av stora magasin, silos, kajer och övriga industribyggnader och föremål.

Enligt Malmö stads översiktsplan för Nyhamnen 2019 är det tänkt att området ska transformeras till ett attraktivt, avskalat, blått, bullerfritt, definierat, grönt, hållbart, kontrastivt, kreativt, levande, ljust, lätt, lugnande, mångfaldigt, mångsidigt, rent, rekreativt, skyddat, säkert, tillgängligt, transparent, variationsrikt, väl-integrerat och vindoptimerat område. En blandstad efterfrågas. Omkonstruerandet av Nyhamnen omfattar därmed nya bostadshus, broar, dagis, parker, parkeringsgarage, skolor, sopstationer, kustskydd och öar. Det som saknas är utrymme för det oförutsägbara eller oplanerade. I stället för att fläta samman den nya bebyggelsen med den gamla arkitekturen görs en tydlig distinktion mellan nytt och gammalt vilket skapar en tvådelning.

Medan undanträngd och borttagen industriarkitektur skapar plats för nya bostadshus, gator, parker och torg finns det möjlighet till att inkorporera Nyhamnområdets industriella karaktär i nybebyggelsen och är i fokus för detta mastersarbete. Ambitionen med arbetet är att fläta samman Nyhamnens olika delar och områden för att skapa en helhet. Samtidigt vill jag stärka identiteten och knyta samman blandstaden bättre med hamnen. Jag föreslår därför att använda rivna industribyggnader, såsom varumagasin, för att upprätthålla särskilda axlar som definierar området idag. Axlarna kommer på så vis att gå rakt igenom bostadshus, gator, kajer, parker och varumagasin och blir ett adderande lager, eller skikt, som binder samman Nyhamnens olika delar. Med en enhetlighet i formspråk och materialitet kontrasterar dessa axlar blandstadens strävan efter mångfald men blir samtidigt en väsentlig del av Nyhamnen.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Handledare: Nina Aronsen

More about Nicholas Hartman's degree project 
Hide information about Nicholas Hartman's degree project 

Linnea Lujak / Virtual Home - Exploration of virtual space and purpose

Metaverse is being referred to as the future of the internet, where users will be able to work, play, meet and socialize together in 3D spaces. The digitalization of workplaces is already here and the past two years under the pandemic have forced many kinds of changes across society with remote work, learning and online shopping. 

In this thesis, I will examine virtual space, quality and purpose through a proposal for a Virtual Home Architecture Competition. The competition raised a lot of questions about architecture design, space, and the future of the role of the architect. What would be the functions and requirements for a virtual home? Without any physical limits, what other important considerations would need to be made? Are there artificial constraints that are necessary for a virtual home to feel familiar and comfortable?

Examinator: David Andréen

Handledare: Andrea Marcu

More about Linnea Lujak's degree project 
Hide information about Linnea Lujak's degree project 

Unni Mattsson / Malmö Konstmuseum - Ett museum i förändring

Malmö konstmuseum är idag beläget i Malmö Slott på Slottsholmen vid havet. De innehar en av Sveriges största konstsamlingar med omkring 40 000 objekt av konst, konsthantverk och design. Ändå visas i dagsläget bara 1% av samlingen på Malmö Slott. 

Trots den vackra placeringen i staden och de anrika lokalerna finns många brister i Malmö Slott och utställningar av stor bredd tvingas samsa om trånga lokaler med bristfällig standard gällande inomhusklimat och säkerhet. Behovet av nya lokaler har diskuterats ända sedan 1980-talet och under den senaste tiden har frågan blivit allt mer aktuell. Det är utifrån denna diskussion mitt examensarbete tar sin avstamp och utforskar vilken gestalt Malmö konstmuseum skulle kunna ta i staden samt vilka vi bygger för.

*Malmö Stad talar om konsten som alla Malmöbors gemensamma egendom, något som delas av oss tillsammans. Med det sagt borde konsten också vara tillgänglig för oss alla att se och lära av. Visionen för konstmuseet bygger på en önskan om att ge alla lika rätt till och möjligheten att ta del av konsten, oavsett bakomliggande villkor. En plats som välkomnar även de som ännu inte är invigda i scenen, de som känt att museum inte är en plats för dem. Men hur ser ett sådant museum ut? Hur kan vi arbeta med öppenhet, inkludering och delaktighet för att göra Malmö Konstmuseum tillgängligt för alla? I mitt examensarbete behandlar jag dessa frågor och gestaltar ett konstmuseum som sprider sig i staden och bjuder in till att upptäcka.    

More about Unni Mattsson's degree project 
Hide information about Unni Mattsson's degree project 

Erik Odqvist / 1000 year architecture

Today most architecture being built has a lifespan somewhere between 60 to 120 years.

In some cases less, in a few cases more. Construction of buildings is a huge consumer of both energy and resources. In the architectural field environmental sustainability are today keywords in the design process. Yet, the lifespans of buildings are not being discussed to any great length. The average human life expectancy is 72,6 years. Is it sustainable to put that much resources into the construction of buildings for it to last roughly one human lifetime?

Architecture designed by architects only makes up a small part of the total of what is being built but architects do have the potential of being influential and setting examples. I will suggest that architects should set their aim high and strive for a 1000 year lifespan of their projects. The figure is set high on purpose, a figure close to what is tangible for us to grasp, to activate our fantasy and create suggestive images of the future.

The more we learn about our past, the more we can understand about our present, which in turn can help us gaze into our possible futures. That implies choices for us to make. Time is the real architect in architecture. New archeological discoveries give us an ever expanding knowledge of the past—and its influence on the present—which in its turn expands our understanding of what’s to come. The modernist perspective on architecture as an ever changing progression may need a shift where the focal length is set closer to infinity.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl 

Handledare: Martin Svansjö 

More about Erik Odqvist's degree project 
Hide information about Erik Odqvist's degree project 

Isak Tengzelius / Opera i staden

Operahuset vid Gustav Adolfs torg i Stockholm är nedgånget och idag för litet för Kungliga Operans verksamheter. Diverse lösningar som renovering och utbyggnad mot Kungsträdgården har utretts men tills vidare lagts på is.

I skuggan av detta har en debatt om ett nytt operahus i Stockholm dykt upp i media och genom olika intresseorganisationer. Med denna debatt som utgångspunkt utforskar jag vad ett nytt operahus i Stockholm skulle kunna innebära och vad ett operahus är och har varit historiskt. Vad har gett operahuset dess självklara roll som ikon i dagens stadssiluetter trotts konstformens svaga förankring i den allmänna befolkningen? Vad har gett operan och dess hus sin elitistiska stämpel i Sverige idag? Och vad är arkitekturens roll i relationen mellan konstformen och Stockholms invånare?

Operans historia är tätt sammankopplad med den samhälleliga elitens, ett symbiotiskt förhållande där operans symboliska värde som finkultur varit en viktig aktör i ett identitetsbyggande åt en elit vars ekonomiska resurser i sin tur har kunnat finansiera den kostsamma verksamheten. I dagens demokratiska samhällen har operahuset lyckats behålla sin ikoniska status i den samtida operatypologi jag i mitt arbete definerat som skulpturen vid havet. Trotts demokratiska ambitioner i nybyggda operahus fortsätter operakonsten att i många länder vara något utanför den allmänna befolkningens vardag, en av de mer svårtillgängliga konstformerna. Med inspiration från några av 1900-talets operahus med mer folkliga ambitioner vill jag utforska arkitekturens roll i att göra konstformen mer lättillgänglig. Jag vill frångå dagens rådande operatypologi för att utforska möjligheterna att skapa ett operahus inne i staden som kommer nära Stockholms invånare och skapar en intimare miljö där operakonst och stockholmare kan mötas på ett naturligt sätt.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Handledare: Nina Aronsen

More about Isak Tengzelius' degree project 
Hide information about Isak Tengzelius' degree project 

Ida Wengholt / Vid Hverfjallets fot – Naturum och café på en vulkan

Detta arbete utspelar sig på en plats inte helt olik en annan planet, eller kanske en miljö direkt tagen ur en saga. Trots att det på en jordglob, med ena fingret på Lund och andra på Hverfjall, ser relativt nära ut, kändes vulkanen på norra Island som en plats olik någon jag tidigare sett.

 Området kring Hverfjall är så långt ifrån pittoreskt det går att komma. Det är kargt, ödsligt och luktar starkt av hårdkokt ägg som ger en lätt huvudvärk efter någon timme.

Det var just därför utmaningen att bygga ett café här, som den tävlingsbrief jag tagit avstamp i föreslår, fångade mitt intresse. Det finns något paradoxalt i det vardagliga och urbana hos ett café, satt i kontrast till denna sagovärld långt ute i ingenstans. Det är kanske till och med en av de sista platserna jag hade gissat att jag skulle hitta en cappuccino på, vid foten av en vulkan. Men så är jag ju också svag för just kontraster… och även kaffe för den delen. Frågan är dock om vulkaner och kaffe är som olja och vatten, eller om de är en oväntat bra match?

Som utgångspunkt för det här arbetet ligger en arkitekttävling som går ut på att rita ett café i kombination med besökscenter på vulkanen Hverfjall på Island. I arbetet har jag undersökt hur man kan placera arkitektur i landskap och hur man gestaltar en byggnad som ska tillgodose en mängd olika önskemål och förväntningar som finns på besökscenter, naturum och caféer.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Handledare: Monika Jonson

More about Ida Wengholt's degree project 
Hide information about Ida Wengholt's degree project 

Ritaj Al Baje 

Seeking Refuge Through Architecture Domestic violence is a cruel and inhumane act of aggression that is inflicted on a victim by someone in their close domestic circle. This includes partners, ex-partners, immediate family members, other relatives and family friends. 

Violence within the home is the most common form of interpersonal violence for women. The aim of domestic violence programs and shelters is to empower the survivors and to offer a safe space; a space where these victims can seek shelter in the form of emergency housing, mental-health support and help with reclaiming a stable and non-violent family life. Usually, victims of domestic violence and their families spend between one week to three months in emergency shelters before potentially moving to transitional or permanent housing. Today, shelter design has become a powerful tool to make people’s lives better, with increasing demands from different marginalised groups in every society worldwide - this type of architectural typology and spaces has only escalated in popularity. But it is important to keep in mind that building emergency shelters is not a solution but it is a part of the solution and the bigger picture. Through a combination of research and design I am interested in investigating how architecture; shelter architecture specifically can contribute to the victims’ rehabilitation. Alongside growth and stability, instead of acting like a medical facility or a “prison cell” for women in crisis. Image description: A part of Pietro Lorenzetti’s painting, Beata Umiltá Altarpiece, 1341.

More about Ritaj Al Baje's degree project 
Hide information about Ritaj Al Baje's degree project 

Sofia Elldin Mårtensson / Architecture of Reuse

Exploring a prolonged life cycle of materials through an adaptive transformation.

Take, make and waste. Our society is trapped in a linear economic system where we extract raw materials, process them into products and as they have served their purpose they are reduced to waste. 

This unsustainable mentality seeps through to all things consumable, from fashion and cellphones to kitchen counters and buildings. The building sector is responsible for 40% of all waste in Sweden. Despite the pursuit of sustainability, we keep demolishing buildings long before their due date and sustaining a practice where not even new products are spared from the construction waste bins. While it is easy to surrender to apathy in the face of the systemic knot that our field is entangled in, another approach is to educate ourselves in building methods that we believe in.

This thesis explores transformation and material reusage, strategies that are often seen as separate programmes but are in fact closely interlinked from a circular perspective. The project investigates the abandoned CEPA-building situated in Västerbro, an industrial area in Lund that is subject to an urban renewal project in the coming years. As the area is demolished and developed into a new residential neighborhood, this thesis proposes an adaptive transformation of the former metal industry building into a mixed use public building housing a youth center, re:makerspace and flexible rental facilities for coworking and commercial activities. The building acts as an explorative testbed to gain knowledge on circular techniques, values and tools. How do we encourage a prolonged material life cycle through architecture?

More about Sofia Elldin Mårtensson's degree project 
Hide information about Sofia Elldin Mårtensson's degree project 

Katharina Frank / Multi-Purpose Women’s Center for a Community in Kisarawe

Enhancing social resilience through architecture.

Architecture has a great influence on people’s lives regarding health, stability, and education and is crucial for economic and social development. This Architectural Thesis Project tries to find a solution to improve the living conditions of a marginalized community in a rural Tanzanian village, Kisarawe.

It analyzes the potential of humanitarian architecture from the international, European as well as local, Tanzanian perspectives with a focus on gender issues and women empowerment in lower-income countries.

Tanzania is not only located on a different continent, climate, and time zone, it additionally has a whole different history that shaped it into the country it is now. What is the social and economic background and what are the area, the culture, and the people like? Which importance has humanitarian architecture and women empowerment in rural Tanzania?

For the project to be feasible, it was important to learn about construction in low-income countries as well as traditional building methods and materiality in Tanzania and to study building methods in hot and humid climates to explore an efficient and economical way to design and build.

The gained knowledge is used to design a proposal that aims to empower the women of Kisarawe. The result is a multi-purpose women’s center, that develops over time while providing space to feel safe for the exchange of knowledge, community work, and the production of building materials. Starting off with the manufacturing of cement-stabilized soil blocks as an income-generating opportunity, it develops into a construction shop that provides knowledge, tools, and materials to accomplish much-needed housing improvements for the community.

The goal is to reduce poverty and not only strengthen the independence of women within and around the village, but thus the resilience of the whole community.

More about Katharina Frank's degree project 
Hide information about Katharina Frank's degree project 

Baiyazeed Hassan / A Meta-Synthesis of Architecture

The metaverse, a comprehensive world where you can see, hear and touch things virtually. You can travel there to experience things you could never do and see in the “real world”. Virtual spaces where any of us can create, wherever we lived. In a nutshell, it is really the art of possible for a community.

The trending platform that is bringing new possibilities to the world internet. It is being a notion of Web3, which is an idea for a new iteration of the World Wide Web based on the blockchain, which incorporates concepts including decentralization and token-based economics. Metaverse is further developing under two major components of Web3, that is DAO and DeFi.

The Metaverse will take place in a cross-platform universe, primarily through AR,VR and MR; so that people don't have to occlude their vision to interact with that world. Virtual reality (VR) and augmented reality (AR) have exciting potential in the future of gaming, marketing, e-commerce, education, and many other fields. Both technologies are known for their enriched experience that brings together a virtual world and the real one with enhanced, 3-D visuals.

Looking into this new medium of technology that is fabricating reality and the interplay of the built environment, the motive of this project is to explore the number of possibilities of mingling architecture with augmented virtuality. Meaning how the metaverse can be used as a tool that can contribute to the AEC industry.

More about Baiyazeed Hassan's degree project 
Hide information about Baiyazeed Hassan's degree project 

Claudia Iovita / Homelessness – Study case Chisinau, Republic of Moldova

The present thesis explores the wide definition of homelessness and its complexity as a social phenomenon. It is a very complex and multidirectional problem linked to individual, interpersonal, and socioeconomic factors.

 In order to prevent and minimize it, the network of causes and triggering factors have to be found and understood, in order to solve the problem in a sustainable, long run. Often, the existing responses to homelessness are directed towards reactions rather than preventions, even if there are known economic patterns that would trigger the phenomenon, and social groups that are more vulnerable than others.

As a study case, the thesis explains the homeless’ situation in Chisinau, capital of Moldova, where the process of dealing with the problem is very slow, affected by old patterns and misconceptions. Based on the lack of information and proper data about the subject, it can be understood that homelessness is of no major interest for the local and national authorities. In the city activates only one state institution, a short-term Shelter, with the capacity of 80 places.

As a result of the research, the design proposal comes as a prevention method for vulnerable youth to fall into homelessness and vagrancy. Based on the interviews and available data from the Shelter, 11% of the homeless come from boarding schools and problematic families, resulting in weak family ties, lack of social and working skills, often choosing misleading ways of dealing with life.

The Centre for Vulnerable Youth is aiming to host up to 24 clients at a time with the possibility of residency up to three years and facilities provided by social workers, lawyers and psychologists. The Centre will provide space for trainings and workshops, in order to teach and improve their knowledge in various fields, up-to-date with the working market.        

Design proposal

Centre for vulnerable youth

Chisinau, Republic of Moldova

More about Claudia Iovita's degree project  
Hide information about Claudia Iovita's degree project 

Anton Ljungdell / Exercises in Style

The starting point for this thesis project and the source of inspiration is the novel ’Exercises in Style’ (original title Exercises de style) written in 1947 by French poet and author Raymond Queneau, in which he retells one and the same story, carried out in 99 different literary styles. 

 It is not in the banal template story or the single retelling of it but rather in the repetition and the relation between the variations that something interesting occurs. What Queneau did was to explore the scope and possibilities of (the French) language.

The topic of style within the field of architecture has been brought to the fore with the current architectural debate in media, where there are clearly two camps; those who demand a more traditional architecture, modeled on older styles and especially the styles that were popular at the turn of the last century and those who believe that imitating the styles of old should be considered as something of a taboo. The polemic nature of the debate indicates a discrepancy in what is being built and what ‘people’ are asking for as well as an inability to talk about the subject. We need to find new ways to talk about style and architecture.

The ambition for this project is to explore the topic of style and to carry out an architectural investigation with the book as a model, through a series of repetitions and variations of a theme. The project is partly theoretical and partly a series of design exercises that I carry out. In the first theoretical part I discuss style in architecture and relate it to novel and its literary context, where constraint as a creative tool is seen as a possibility to re-imagine what style can be and how it can be discussed.

More about Anton Ljungdell's degree project 
Hide information about Anton Ljungdell's degree project 

Dalma Ujvari / Design flexibility of prefabricated housing systems – Searching for the boundaries of the wikihouse

My degree project is focusing on the currently available prefabricated housing systems, analyzing them by their advantages over the conventional housing constructions, and searching for their design boundaries.

Most prefabricated housing solutions are faster to build, less expensive, and both the building process and the outcome is more predictable. Still, they come with a high level of design limitation. In most cases the customer can chose from a catalogue of only a few design and layout options, and there is very little deviation from what’s offered.

Throughout an analysis on what’s available on the market currently - based on my own set criteria - I concluded that the WIKI HOUSE system holds the highest level of design flexibility. After looking into what the system can offer and where its limits are, I’m trying to find ways how to break the boundaries. My goal is to achieve geometry and layout alternatives that is currently not possible with the existing solutions of the system. To do so, I’m designing a case study house where I’m showcasing these alternative solutions. This case study building combines the regular wiki house elements, custom designed alternative wiki modules, and parametric façade solutions. This project is aiming for a conclusion on how far the customization of this system can go, and what can be achieved with it.

More about Dalma Ujvari's degree project 
Hide information about Dalma Ujvari 's degree project 

Mouhammad Ali Dabdoub & Lara Yousef / Symbiotic Amman 

A scenario for non-human-cantered Architecture in the city of Amman. We use generative design and Machine Learning as the main tools in our design process.

The era of the Anthropocene, where focus on human needs became a main driving parameter for the architectural design processes, has brought many consequences to our nature. Amman is one of many cities that lost much of its biodiversity due to excessive human activities. Our main objective is to provide a novel design methodology and a novel way to rethink the built environment and consider solutions where both fauna and flora can thrive.

Today we reached a turning point where we redefined how we use Technology. Today’s Technology has become part of our understanding of the environment surrounding us, and it opened the doors for countless new possibilities for more sustainable solutions. The accessibility to Technology today also made ar-chitects rethink their roles and tasks.

In our design, we use and investigate various tools to maximize our results. We use mainly generative design and Machine Learning in the form-finding phase of different architectural elements, and then we consolidate these different outputs into one solid design.

As we were developing a design dedicated to both humans and non-humans using generative design, we also needed to think of how our design relates to the city, the context, and the cultural heritage. We bring Machine learning into our design process as a tool where we contextualize our design through the de-sign of the facade elements. With AI-generated Images and a human-machine design-based methodology, we developed 3d-facades that resemble the city of Amman.

Much of our work was a form of a dialogue between us and the computers. The outputs which Machine Learning generated were not finals but rather a base that we were relying on sometimes and reflecting on at other times.

Examiner: David Andree

Supervisor: Gediminas Kirdeikis

More about Mouhammad Ali Dabdoub & Lara Yousef's degree project 
Hide information about Mouhammad Ali Dabdoub & Lara Yousef's degree project 

Linnea Fällman & Linnea Olsson / Tales, temporality & transformation – The art of narrative in architectural heritage management

Talking about architecture together can bring about amazing stories about space, culture and people.

Local stories can help define the needs and outlines of a new project, while documented stories about past events can aid in the upkeep and maintenance of what is already built. Within the niche field of heritage conservation, storytelling plays a crucial part in understanding the depths and nuances of a building's significance. It is through relying on the existing cultural and architectural narrative of place that we can make informed decisions about how to continue it – either through preservation, restoration or alteration.

As current methods for analyzing significance of architectural heritage relies heavily on information based around material artefacts and biased historical documentation, the narrative becomes somewhat distorted and shallow. At times, this poses a problem when working within a historical context (or any context, for that matter) as an architect – what are you supposed to do when official rules and frameworks do not add up with the local narrative of place? Who are you to listen to in this process and which narratives will influence your design process?

We have chosen to conduct this thesis as an explorative discussion on the potential of narrative as a tool when working with architecture in a historical context. Due to us working as a pair, the process has been characterized by informal discussion, ball-planking and a casual after-work-duality. Our aim is to explore alternative methods for working with built heritage and to open up a discussion on the potential of narrative in this type of process – namely, to get people talking about architecture, space and themselves. The work will be presented as an installation. Join the conversation – snacks will be served.

More about Linnea Fällman & Linnea Olsson's degree project 
Hide information about Linnea Fällman & Linnea Olsson's degree project 

Viktor Högberg / Långhuset

Mitt projekt handlar om vad vi som arkitekter kan ta lärdom om från den fornnordiska arkitekturen, mer specifikt ett långhus från järnåldern. Jag vill förankra byggnaden både visuellt och praktiskt i vad som gjorde dessa byggnader speciella. 

Jag har valt att göra huset till en övernattningsstuga för att behålla många av de användningsområden långhuset användes till historiskt sett utan att kompromissa med vad vi förväntar oss av ett modernt hus. Kontemporär arkitektur och modernismen i allmänhet är ofta kritisered för sitt bryt från det historiska byggandet. Många byggnader tycktes sakna förankring i den lokala kulturen och platsen egen historia. Jag tror människor känner en djupare kontakt med en byggnad som respekterar deras egen historia och gemenskap. jag vill därför ta ganska tydliga visuella inspirationer från något de flesta kommer känna igen. Det fanns en anledning till varför långhuset såg ut som det gjorde. Jag vill undersöka vilka styrkor denna typ av byggnad skulle kunna ge till ett modern hus. Det kanske mest slående med långhuset är konstruktionen. Jag vill ta tillvara på essensen av detta men använda moderna material för att uppnå något nytt. Trä som material är en väldigt viktig aspekt här. Jag vill att människor i byggnaden kommer nära konstruktionen och på så sätt känner en starkare kontakt med huset.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Handledare: Paulina Prieto de La Fuente 

More about Viktor Högberg's degree project 
Hide information about Viktor Högberg's degree project 

Amanda Kaplan / Hospice i Jonstorp

En av de viktigaste sakerna jag lärt mig som arkitektstudent är att genom arkitektur kan vi påverka människans välmående. Arkitekturen påverkar hur vi relaterar till vår miljö och i många fall ligger makten i våra händer att skapa miljöer som främjar välmående. 

Det jag riktat mig in på är hospice och det är ett boende för de som har en obotlig sjukdom och befinner sig i slutskedet av livet. Ett hospiceboende skiljer sig från det vanliga sjukhuset, där omsorgen är mer än bara medicinsk vård. Fokuset ligger istället i helheten och man talar om en filosofi av vård där patientens fysiska såväl existentiella och psykologiska behov är i fokus.

I mitt examensarbete har jag valt att lägga fram ett designförslag på ett Hospice med stöd av underlaget från intervjuer samt andra insamlingssätt av information. Mitt hospice kommer visa min tolkning av hur ett boende skulle kunna vara för att ge bättre livskvalitet i slutskedet av livet. Jag har lagt fokus på helheten men främst rummen på ett hospice och hur dessa kan bidra till ökat välmående.

Examinator: Johnny Åstrand

Handledare: Laura Liuke

Biträdande handledare: Pimkamol Mattsson

More about Amanda Kaplan's degree project 
Hide information about Amanda Kaplan's degree project 

Hedda Mannhard / Simulating space

“We inhabit space in which we are not sure how to move” - Lebbeus Woods

Lebbeus Woods was known as the architect who dared to ask “what if?” and for imagining a world radically different from the one we know.

His designs seem not to abide by any conventions or sometimes even by laws of nature. Due to climate change and environmental destructions we might be forced in a near future to inhabit space in which we are still not sure how to move. How will the concept of architecture need to be redefined when to us given prerequisites like gravity no longer apply? Do familiar elements still serve a purpose?

Astronauts onboard the International Space Station have reported feeling disoriented and confused while trying to navigate in zero gravity and interiors have been likened to those of hospital corridors. Spatial well-being and comfort seem to have been lost in space.

With my thesis project, I want to explore the spatial perks of zero gravity environments while trying to counteract its drawbacks. I have therefore created a virtual design tool to explore how we can create better zero gravity interiors.

More about Hedda Mannhard's degree project 
Hide information about Hedda Mannhard's degree project 

Emma Radler / Trädgårdsstaden, och arkitektur för goda gaturum

Ebenezer Howard introducerade begreppet trädgårdsstad, eller garden city, för första gången år 1898. Nu är året 2022 och tiden en annan, men trädgårdsstäder är fortfarande enligt många en mycket attraktiv boendeform. Varför? 

 Examensarbetet ”Trädgårdsstaden, och arkitektur för goda gaturum” ämnar att undersöka de arkitektoniska kvaliteter i trädgårdsstäderna som kan ligga till grund för deras fortsatta popularitet. Vilka arkitektoniska element och strategier bidrar till bra arkitektur och i sin tur goda bomiljöer? Det är även viktigt att ställa frågor om designprincipens aktualitet. Är Howards tidiga idéer fortsatt av relevans eller är det andra kvaliteter som har utvecklats med tiden, och som blivit viktigare idag?

Tankarna om trädgårdsstaden har med tiden spridits över hela världen och inte minst i Skandinavien. Det är av särskilt intresse att se hur gestaltningen har utvecklats samt anpassats till en lokalarkitektonisk och kulturell kontext. Genom teoretiska studier och vandring i existerande skandinaviska trädgårdsstäder identifieras och sammanställs en katalog med arkitektoniska kvaliteter och detaljer. Vidare tillämpas analys och katalog som verktyg och inspiration till en gestaltad case-study. Med teori, analys samt gestaltat förslag är ambitionen att belysa trädgårdsstadens kvaliteter i en samtida diskurs, samt sätta tydligare gränsdragningar för definitionen ”trädgårdsstad” och inte riskera ett urvattnat begrepp.

Examinator: Ingela Pålsson Skarin

Handledare: Thomas Hellquist

More about Emma Radler's degree project 
Hide information about Emma Radler's degree project 

Cornelia Valentin / Kvartersbadet

Vi behöver platser i staden där vi kan bara vara, sänka tempot och ha upplevelser som är sinnliga och kroppsliga. När kvartersbad byggdes i städerna i Sverige var det till stor del av hygieniska skäl, en plats där man tvagade sig veckovis. 

Nu skulle man kunna säga att badandet är en slags ritual, något som vi gör för upplevelsens skull. Kvartersbadet har jag ritat på en infill-tomt i Gamla Väster i Malmö. Där länkar badet samman med en befintlig byggnad och tillsammans skapar de en passage genom kvarteret. Passagen är en föränderlig promenad längs badhusets väggar där ljuset ibland kommer från ovan och ibland silas genom semitransparenta fönster där badare kan skymta som skuggfigurer på andra sidan glaset. Den delen av byggnaden som vänder sig mot gatan rymmer även ett ölcafé, för besökare som ska bada, har badat eller bara vill dricka öl. Med utgångspunkt i utvalda referenser som jag förknippar med badande undersöker jag i detta examensarbete gradienter av materialitet, ljus, ljud, nakenhet, transparens, temperatur, intimitet och fiktion.

Examinator: Jesper Magnusson

Handledare: Nina Falk Aronsen

More about Cornelia Valentin's degree project 
Hide information about Cornelia Valentin's degree project 

Albert Wischer / Nymoge i Aringsås

Mitt projekt utgår från Aringsås, ett stort skogsområde beläget mellan Alvesta och Växjö i Smålands hjärta där 8 000 nya bostäder ska uppföras i harmoni med naturen. 

 Efter tidigare expansioner av Alvesta kommun där gammal skog med stora naturvärden har kalhuggits och markbereds för ge plats åt bostadsområden fyllda med nyckelhus i oklar stil ville markägaren Anders Koskull göra saker annorlunda.  Han vill uppföra ett nytt bostadsområde med ledorden: tätortsnära och naturnära där man bevarar de naturvärden som finns i skogen idag.  Här ska arkitekturen inkorporera nya byggnaderna i landskapet, mellan kullar, stenar och träd i stället för att kalhugga och markbereda. Byggnaderna ska uppföras med trä som ett tongivande material och utgå från småländskt hantverk och byggtradition.

I ljuset av den kritik massbyggandet av standardiserade nyckelhus utan koppling till lokal byggtradition fått i Aringsås och den ständigt pågående debatten kring huruvida arkitektur idag ska utgå från ”modernistiska” eller klassiska ideal ville jag ta inspiration från allmogens gårdar i utformningen av mitt förslag. Förhoppningen här har varit att hitta kvalitéer som gått förlorat från det traditionella byggandet och se om appliceringen av dessa på nybyggnation idag kan öka den arkitektoniska verkshöjden. Gestaltningsförslaget är en modern bostad som försöker ta skogens naturvärden och svensk byggtradition i beaktning och kan ses som ett inlägg i den större debatten kring hur nybyggnation bör relatera till kontext och svensk byggtradition.

Examinator: Tomas Tägil

Handledare: Paulina Prieto de La Fuente

More about Albert Wischer's degree project 
Hide information about Albert Wischer's degree project 

Karl Östvall / Ornament and the digital: aesthetic consequences of digital architecture

Throughout history, the issue of decoration has been central to architecture. Since the birth of the Modernist movement in the early 20th century, it has been pending between positions as either essential or redundant. In recent years there has been a revival of ornament, driven by digital design and manufacturing methods. But this incarnation of ornament tends to take new forms with new meanings.

In my thesis I am exploring what the new design and manufacturing methods could lead to aesthetically, using a case study for highlighting various aspects of digital manufacturing and its consequences. The term ornament will be discussed as a way of describing the new forms of expressions made possible with new design and manufacturing methods. Manufacturing methods includes 3D-printing, CNC-milling and robotic manipulation. Digital design approaches include parametric scripts, kitbashing and using randomization.

I investigate design and manufacturing methods as well as finding the arguments for how to implement them, aiming to connect to a discourse revolving around the term ornament, that has been ongoing for centuries in different forms and intensities.

I will present 5 different prototypes of my design, to help illustrate different design and manufacturing methods that have become accessible through digital means. With these examples, I will also investigate the theoretical arguments and justifications for ornament, as it has been heavily criticized throughout most of the last 100 years. Through these theoretical and practical considerations, I aim to find out if ornamentation is relevant today, and how it differs from its previous incarnations.

Lastly, I will pick one design as my proposal and critically evaluate it and connect with the overall discussion of contemporary ornament.

An examination of the convergence of ornament and the digital.

Examinator: David Andréen

Handledare: Gediminas Kirdeikis

More about Karl Östvall's degree project 
Hide information about Karl Östvall's degree project 

Leonie Blum / Healing Architecture - The effect of the built environment on our mental health

I have always been curious about the effects architecture and the built environment have on us. The special atmospheres and the ability to arouse a sense of safety and calmness, but also the negative feelings certain spaces can evoke. Which architectural elements contribute to the way we perceive a space and more importantly, does the built environment not only affect our emotions but also our mental health and wellbeing? 

In the last couple of years there has been a strong incline of people dealing with mental health problems, stress and burnouts. As much as every fifth person has claimed to have struggled with their mental health only during the last year. Additionally it is proven that mental health promotion as well as mental disorder prevention have a great effect on the overall decrease of mental health related struggles and needs to be implemented in our everyday life.

It is obvious that mental health plays a great role in our quality of life and happiness, but the topic still encounters stigma and discrimination. 

The aim of this thesis is to investigate the connection between mental health and the built environment. With which tools can we design buildings that have a positive effect on our mental health? What is the overall responsibility of the architect, holding the power to create the spaces that inevitably surround and influence us everyday?

By introducing a new typology gym, this project offers a space that encourages the users and the passing people to become more active, while being surrounded by an architecture that has a positive effect on their mental health. To achieve this the project considers several different layers, in order to create a multisensory experience as well as to provide a variance of different situations, spatially and emotionally.

 

More about Leonie Blum's degree project 
Hide information about Leonie Blum's degree project 

Ruben Epping / Urban development at the port of Beirut

After the devastating explosion at the port in August 2020, the city of Beirut was left with immense humanitarian and material damage. Most of the port has been destroyed and is waiting for recovery and redevelopment since.

The catastrophe started a discussion about the future of the port and offered the opportunity of claiming the land closest to the city center for urban development. To achieve a well accepted and sustainable new district, respecting the location as a site for memorial and connecting it to the existing neighborhoods as well as to the city center is of high importance. At the same time the focus should lay on the needs of the citizens of present and future Beirut.

The proposal reacts to a lack of public space and builds on the cities planning history. It is the result of a skeptical view on recent, economically driven urban developments in Beirut and has a strong focus on the accessibility of the waterfront for the citizens. At the same time it considers threats to the local micro climate and offers suggestions to mitigate negative impacts on the outdoor climate of public spaces.

More about Ruben Epping's degree project 
Hide information about Ruben Epping's degree project 

Chase Gause / Re-imagining Coastal Construction

When re-imagining coastal construction I will start from the ground up by bringing in the question of landfill and the creation of foundations in and around water. When constructing for coastal engagement we usually refer to the future of rising sea levels and implications that follow.

Therefore, I will be looking into sedimentation movement and the idea of forced cumulation of sediments to build up foundations naturally. We can tackle this with a couple ideas put together, designing structures that will slow and redirect the movement of the current towards small masses of land. These structures will be the central hubs of the expansion of land masses and inhibit city growth at stage one. Creating small residential, park, commuting, and work blocks that will take the construction ideas of oil rigs and the positive effects of the mangrove.  The subsequent currents that carry the sediments that will travel underneath and around will be directed towards set locations that will help grab this sedimentation and build up at a higher rate. This will reduce the amount of landfill that will be needed to bring in and the pollution that would follow. The project revolves around time and the ever-changing coast lines. Embracing this ideology within coastal construction and the formation of city expansion naturally with the use of intentional and beneficial human interventions.  Utilizing the sedimentation build up to rise and fill in the in between areas growing this part of the city naturally. Allowing change to take place over the years instead of force change.

More about Chase Gause's degree project 
Hide information about Chase Gause's degree project 

Chloe Hebert / Touching Architecture – Towards an architectural typology for the sense of touch

The development of this topic began with an interest in the sensory experience of architecture. When considering the sensory relationship between people and the built environment, it quickly becomes evident that architecture is an ocularcentric discipline that disproportionately revolves around sight.

However critical this sense is to architecture, sight unfortunately does overshadow the remaining senses. To neglect the other senses threatens the immersive bodily experience within our built environment.

If architecture is designed with careful consideration of more of the human senses, the result can be impactful on both the physiological and the psychological levels. The sense of touch, in particular, is under-represented within the discipline of architecture. The reason for this discrepancy can largely be attributed to a lack of specific research and knowledge related to the haptic experience of architecture. Although the topic has been reflected upon by architects such as Juhani Pallasmaa within architectural theory, these ideas are sparsely engaged within the practical side of the discipline.

It is evident that there is a need for a more extensive approach to studying the relationship between architecture and the sense of touch. This relationship can be elaborated upon through multidisciplinary research and experimentation that is based in both theory and practice. With the knowledge acquired through this exploration, it is possible to work towards developing a new architectural typology for the sense of touch.

More about Chloe Hebert's degree project 
Hide information about Chloe Hebert's degree project 

Defne Kücükkayalar / Participatory Design – An implementation through a youth center in Istanbul, Kuzguncuk

Participation, at its most basic level, refers to individuals taking part in choices that affect their lives. Through participation people can have a chance to observe and identify their opportunities and strategies for action and build solidarity to effect change.

In relation to that, the study of participatory design is a research field that has been actively discussed since many years, which includes users’ participation in any stages of design and explores the conversation through designers and end-users.

The main question of this project is “What role do participatory design elements play in the design and construction of a youth center in the context of Istanbul, Kuzguncuk?” With its unique context and background Kuzguncuk has a direct relationship with “participation” and under this question I explore and understand the values of the participatory design method and try to seek architectural correspondences within the framework of local sources. The aim of the project is to investigate an approach to include community members from various age groups and occupations into the process by exploring the question of what methods should be considered for the design and construction of a centre that will provide common benefit to the society and how these outputs should be interpreted as design and construction methods. Moreover, I investigate to find a way to develop and formulate an alternative construction method which can be integrated successfully with the participatory approach by finding ways of collaborating, understanding, and interpreting the outcomes from community members through the implementation of a youth centre in Istanbul-Kuzguncuk.

More about Defne Kücükkayalar's degree project 
Hide information about Defne Kücükkayalar's degree project 

Pascal Reinhardt / New Ground*

*Enabling Adaptive and Affordable Housing Production on Pitched Roofs in Berlin through Computational Design & Fabrication

In times of limited resources, growing cities, and a changing world, weeding out outdated answers to new questions is a cardinal task of architecture.

Especially in cities, the space is limited, and space does not equal space. A development in the outer parts with new infrastructure has completely different consequences compared to densification in inner city plots. In the case study city of Berlin, the population has continuously been rising for the past decade while housing production has stalled and prices for land, real estate and rented apartments skyrocket.

As a result, former inhabitants are displaced to less connected areas and new construction is rarely targeted at the average citizen. Arguing in the lines of Lefebvre’s Right to the City, the gentrification and commodification of space should be resisted and counteracted. Reshaping and creating new, affordable living spaces in the central districts is imperative with the goal of a healthy density effectively using existing infrastructure and a mixture of functions, demographics, and classes. While this is largely a question of planning, regulations and politics, architecture can still contribute to turning things around.

The thesis specifically adds to this discourse by investigating the potential of living on pitched roofs - enabled through consistent application of digital design and fabrication. This opens a new way of densification inside the existing urban fabric without further sealing of soils and across the whole city, essentially creating New Ground.

More about Pascal Reinhardt's degree project 
Hide information about Pascal Reinhardt's degree project 

Qingling Wang / Machine Learning in Architecture

The new relationship between architects, images and tools

In my thesis, I am experimenting with machine learning image translation algorithms and exploring the new relationship between architects, images, and tools in the machine learning process.

In recent years, many image-based machine learning algorithms were developed and shown the potential of cooperating human and computer decisions to produce artistic images. In the architecture discipline, images take important roles to help architects acquire knowledge and inspiration, meanwhile, architects use learned knowledge to make drawings that guide the design and construction process. In this relation, all the decisions are made by the architect, while images and drawing tools never have their consciousness to actively makes decisions for architects. However, the machine learning process might suggest a new relation that architects use a large number of images to train a digital tool that makes its own decision to assist the architect in the design process. In my thesis, I developed a church plan generate tool to explore this new relationship and tested the quality of cooperating human and computer decisions in the architecture process.

More about Qingling Wang's degree project 
Hide information about Qingling Wang's degree project 

Julia Eliasson / Riktlinjer för nya Bellevue

Ett examensarbete och historia om ett villaområde och dess dåtid, nutid och framtid.

Mitt examensarbete har varit ett undersökande kring vilka riktlinjer som bör finnas för arkitekturen i ett villaområde, och det har också varit en process där jag utforskat nya sätt att tänka kring villatomtens utformning och användning. Examensarbetet utspelar sig i villaområdet Nya Bellevue i Malmö. Det är ett område jag känner till väl då det var här jag växte upp, men som också är en pusselbit i Malmös historia under en tid då staden växte som mest.

Arbetet har till stor del handlat om att kartlägga områdets dåtid och nutid, för att få en djupare förståelse för områdets identitet och kunna stärka denna inför framtiden. Under arbetets gång har jag upptäckt viss problematik i området, i form av ouppdaterade riktlinjer vad gäller den byggda miljön. De nuvarande riktlinjerna togs fram för tjugo år sedan, och har helt enkelt inte hängt med i rådande bostadsbrist eller nya boendebehov i efterskalvet av pandemin. Framtagandet av nya riktlinjer är avgörande för att områdets identitet och karaktär ska upprätthållas och fortsätta stärkas.

Arbetet har därmed resulterat i en handbok med uppdaterade och till viss del helt nya riktlinjer - anpassade efter områdets historia, områdets nuvarande dagsläge samt nya boendeformer och framtida levnadssätt. Med stöd av dem nya riktlinjerna, som jag har tagit fram för detta examensarbete, har jag gjort ett gestaltningsförslag på en av villatomterna i området.

More about Julia Eliasson's degree project 
Hide information about Julia Eliasson's degree project 

Caroline Halje & Hanna Wernersson / Earth Architecture - Towards a Sustainable Future?

This thesis looks into the potential for earthen building materials for future architecture. The purpose is to increase the understanding of earth and investigate how a greater use of it can impact social, environmental and economic sustainability.

The work highlights the latest research, presents contemporary earthen architecture, discusses architectural qualities and reviews challenges, potentials and required future steps. It also brings forward a construction project in Tanzania where we have carried out practical field work, where local earth was used as the main building material. By being physically in Tanzania, a country that struggles with major social and economic problems, we could study social sustainability on our own and gain valuable insights and knowledge that can be hard to find in literature.

This thesis is based on a will to - with architecture as a tool - make a positive impact on the planet and the life of people. We have during our architecture studies come to understand that building with earth has potential to contribute to such an impact. Therefore, we believe that it is valuable to look into the subject of earthen building materials more thoroughly. We are convinced that material knowledge might be one of the most significant skills for architects in the future as it lies in their power to design structures with a greater social and environmental impact, something that is becoming increasingly important. Taking advantage of locally available resources can be the key to overcoming the challenges we are in the middle of today. Materials are highly intertwined with the early stages of designing as they make up the fabric of any structure. It is therefore important that the architect knows the possibilities and limitations of different materials, to be able to make good design decisions that nurture sustainability.

Examiner: Johnny Åstrand 

Tutor: Laura Liuke

More about Caroline Halje & Hanna Wernersson's degree project 
Hide information about Caroline Halje & Hanna Wernersson's degree project 

David Hörnblad / Svenska rumstypologier - med exempel från industrialismen till idag

De historiska typologier som förekommit i svensk byggnadshistoria ligger till grund för var bostaden befinner sig idag. Jag anser att uppkomsten, utformningen och utforskningen av densamma är central för förståelsen för samtidens bostäder och dess rum.

I detta arbete försöker jag presentera, funktionellt katalogisera, och analysera de rumstypologier som förekommit, och fortfarande förekommer, i den svenska bostaden. Resultatet är en katalog av typologier, där analysen kretsar kring den förändring som det svenska bostadsbeståndet genomgått. Arbetets fokus ligger på de typologiska funktioner som är centrala för en bostad, som har kopplingar tillbaka i tiden i den svenska bostadshistorien. Dessa grundläggande behov täcker mat, umgänge, sömn, hygien och förvaring.

Varje typologi utforskas efter teman av förändring formulerade av Kärrholm (2020) i The Life and Death of Residential Room Types. Dessa huvudteman analyserar exemplen genom att flytta fokus från deras definitiva karaktär, och istället söka på tematiska likheter och skillnader mellan olika funktioner, tider eller förekomster.

Resultatet som jag ser det leder till tre huvudpunkter. Den första handlar om den nutida bostadens typologier, och deras ursprung i tidigt 1900-tal. Ideologiska ideal, statens ekonomiska och lagstiftande makt, samt funktionella förebilder hämtade från borgerliga typologier driver utvecklingen framåt av bostäders utformning där förbättrad standard och tillgänglighet blir viktiga faktorer.

Punkt två behandlar det bortfall av äldre generationers typologier, som försvunnit eller kraftigt reducerats. Kritiska punkter för deras existens var kopplade till bostadens representativa karaktär och betydelse, samt ekonomiska klyftor inom samhället, vilket lade grunden till hushåll som var beroende på tjänstefolk.

Den sista aspekten behandlar sekvensen av uteveckling som en ny typologi formas genom. Steg ett är ideologisk och oförutsägbar, bryter mot etablerade normer och strukturer i samhället. Efter detta genomgår typologin en hårdare vetenskaplig granskning och utformning där en funktionell och ekonomisk standard tydligare efterfrågas. Slutligen släpper de politiskt drivande medlen utvecklingen och typologin är nu fri att påverkas av dess interaktioner med brukare, med marknaden som styrning.

Examinator: Johnny Åstrand

Handledare: Anna Wahlöö

More about David Hörnblad's degree project 
Hide information about David Hörnblad's degree project 

Elias Lidén / Magle Konserthus - Transformation i kulturhistorisk miljö

I Lunds stadskärna finns många kvarter med byggnader av kulturhistoriskt intresse. Kvarteret Maria Magle är ett av de äldsta och i det gamla kyrkokvarteret byggde frälsningsarmén sina lokaler 1899. Idag är inte frälsningsarmén kvar i huset och lokalen har bytt skepnad till en konsertsal och har i samband med det tagit ett nytt namn, Magle Konserthus. 

Salen används flitigt av Lunds Studentsångförening, som äger och förvaltar den, men även av andra körer och ensembler i Lund. I dagsläget finns det planer på att göra en tillbyggnad för att skapa ett mer komplett konserthus, och i detta examensarbete gör jag ett förslag på hur det kan gå till.

Lund är starkt förknippad med dess starka körtradition, men trots att det är en av de mer körtäta städerna finns det inte så många platser för rep och konserter. Magle konserthus är, med sin centrala placering och storlek, därför en perfekt plats för just detta. Men på grund av den begränsade ytan i den gamla byggnaden är det dock svårt att ha konserter där då det finns få ytor för publik och medverkande musiker förutom själva konsertsalen. Samtidigt är det ett hus som Lunds studentsångare äger och förvaltar, och de behöver också ytor för sin verksamhet.

I en miljö som är starkt förknippad med sin kulturhistoria har jag försökt skapa ett komplett konserthus där gammalt möter nytt. På den lilla inbyggda tomten transformerar jag det gamla och bygger nytt för att skapa mer plats för den externa konsertverksamheten och Lunds studentsångare, samt ett mer naturligt flöde för publiken genom konserthuset. Genom att jobba med flöden, funktioner och förväntningar med arkitektoniska detaljer vill jag skapa ett nytt rum för hela Lunds körliv.

Examinator: Tomas Tägil

Handledare: Jesús Mateo

More about Elias Lidén's degree project 
Hide information about Elias Lidén's degree project 

Henrietta Munter / Miljonprogrammet i förändring

I mitt examensarbete undersöker jag hur man som arkitekt kan arbeta med förändring i miljonprogramsområden. Ett högst relevant ämne då många av dessa områden står inför omfattande underhållsarbeten de närmaste åren.

De bostäder som byggdes mellan åren 1965 och 1974 står idag för en fjärdedel av Sveriges bostadsbestånd. Med ett ständigt ökande tryck på bostadsmarknaden och våra naturresurser är det viktigt att vi gör det bästa av de bostäder vi redan har. Samtidigt har miljonprogrammets områden under årens lopp fått ett skamfilat rykte och frågor gällande vilka värden som är viktiga att bevara och vilka som kan tillföras i dessa områden är ständigt återkommande.

Vad finns det för problem i bostäderna idag och hur kan dessa förbättras genom ombyggnation? I denna fråga tar mitt projekt avstamp och finner snart sin plats i Husby som ligger i norra Stockholm. Genom att undersöka och analysera området kring Husby Centrum landar jag i ett gestaltningsförslag med tre delar: ombyggnation av ett flerbostadshus, ombyggnation av lägre centrumbyggnad samt programmering av stads- och gårdsrum mellan dessa byggnader. Den röda tråd som håller förslaget samman är att förbättra för brukarna och förstärka områdets identitet. För att förhoppningsvis skapa ett nytt exempel på hur förändring av miljonprogrammets bebyggelse kan se ut.

More about Henrietta Munter's degree project 
Hide information about Henrietta Munter's degree project 

Maria Rinaldo / Flexible co-housing – a research & design project

During my exchange studies in Dublin, I took a course called “Architecture in a Climate Emergency.” The professor talked a lot about how we must consider other ways of living in the future and rethink the space we need to live, to be able to beat the climate crises.

This became the starting point for my chosen topic: Future sustainable housing. I wanted to explore flexible housing from a sustainable perspective, both environmentally and socially. I then chose to narrow it down to shared living housing with a focus on social interaction.

I have discussed shared apartments and corridors with friends and family, and most of them liked the concept of living with friends or others. Many had lived in a student corridor or similar and, aside from the lack of cleaning, have enjoyed living with others for a period of time. Although many would prefer not to share with as many as eighteen people and also have a larger private space. However, the “typical” step is to move into your own apartment when you can afford it, which I think is unfortunate. I wanted to design a sustainable home that could adapt to its current and future residents.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Tutor: Johnny Åstrand

More about Maria Rinaldo's degree project 
Hide information about Maria Rinaldo's degree project 

Marius Weber / A Habitable Sea Wall

By the year 2100, global sea levels are expected to have risen by 4m. It is estimated that this would displace 630 million people, 3 667 000 square kilometers of land would be lost and it would cost the global GDP $1802 billion US dollars. This could lead to a global crisis of an unprecedented scale.

Contemporary, internationally recognized strategies for increased sea levels primarily focus on handling flooding, which is a temporary form of increased sea levels. Hence, existing strategies are short-term oriented and therefore not intended to handle permanently increased sea levels.

My concept is intended to protect cities against a sea level increase of up to 12m in successive steps. The core idea of my approach is that the resulting structure not only acts as a protective barrier, but that it also is habitable, making it a long-term investment that fosters sustainable urban development. The technical process, which I have minted Continuous Algorithmic Aggregation (CAA), is intended to lay a protective foundation that future engineers, architects and city planners can build upon. Hence, the architectural aspect of the project is solely visionary, as there is no way of knowing in what way the barrier would be urbanized in the future. The site I chose is Malmö.

While my concept is an enormous infrastructure process, the CAA method makes it relatively cheap and quick to be built. I calculated the steel cost to be around SEK 16 billion, which is half of what the Öresund bridge cost. The whole structure could be filled up in 8 years, making it possible to complete by the year 2100. The potential energy that could be harvested through solar-, wave- and hydropower could provide enough electricity for 80 000 people per year.

Examiner: Tomas Tägil

Supervisor:David Andréen

More about Marius Weber's degree project 
Hide information about Marius Weber's degree project 

Erika Wågström / Möten på myren

Mellan Sattajärvi och Tärendö i Tornedalen breder myren Kaljuvuoma ut sig i skogslandskapet. En plats som brukats i hundratals år och på vilken det fortfarande utförs renskötsel och myrslåtter - två traditionellt viktiga delar av den tornedalska kulturen med potential att stärkas med hjälp av arkitektur.

Mitt projekt är en utforskning i timmerstugans möjligheter, i arkitektur som taktik och strategi i landsbygdsutveckling och dess förmåga att skapa eller stärka relationer till en plats.

Utgångspunkten i gestaltningen har varit att utgå från platsen och den historiska kontexten/arkitekturen i området. Målet har varit att designa något platsspecifikt och lokalt förankrat men samtidigt samtida och nytänkande och något som positivt kan bidra till den närliggande byn.

Resultatet är tre träbyggnader på Kaljuvuoma som på olika sätt behandlar relationen mellan arbete, vila, det privata och det delade. En mötesplats på myren - ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar.

Examinator: Lars-Henrik Ståhl

Handledare: Nina Falk Aronsen

More about Erika Wågström's degree project 
Hide information about Erika Wågström's degree project